Jump to content

Tények a várandósságról

2019. 04. 04. 19:00

Az első terhesség csupa-csupa izgalom a nő számára. Az egész élet megváltozik egy kicsit, és te leszünk kérdésekkel, kételyekkel.

Bármilyen tapasztalt közeg vesz körül, minden várandós kismamában felmerülhet számos kérdés. Az egyik és talán első kérdés az, hogy mikortól kell számolni a terhességet? A legtöbben erre azt válaszolnák, hogy akkortól számítható a várandósság, ahogy a fonatatás megtörténik.

Ez így is van, csakhogy ezt teljesen pontosan meghatározni sokan nem tudják. Az utolsó vérzést kell alapul venni és azt sem árt tudni a szülés várható idejének meghatározásához, hogy hány napos a ciklusa, ugyanis nem mindenkié 28 napos, így ez esetben ahhoz mérten kell számolni a terhesség időpontját. Az ultrahang azonban akkor is segít meghatározni a magzat korát, ha szabálytalan ciklusa van a kismamának.

A várandósság normális idejét negyven hétben határozzák meg, de a már említett eltérések miatt negyven hétnél korábban és később is megszülethet a baba. Egyáltalán nem ritka, hogy a 38. héten beindul a szülés, és ami nagyon fontos, hogy teljesen normális, akárcsak az, ha a 41. héten születik meg a baba. Az első gyermekükkel állapotos kismamák esetében jellemzőbb is az, hogy néhány nappal túlhordják babájukat. Csak kis százalékban születnek aznap a csecsemők, amikorra a doktor megjósolja.

A várandósságot tehát az utolsó menstruációtól számoljuk, és azt gondoljuk, hogy a menstruáció elmaradása egyértelmű jele a terhességnek. A legtöbb esetben ez tényleg így is van, de arra is van példa, hogy az állapotos nő ugyanúgy menstruál, talán csak épp annak mennyisége változik meg. Habár ez elég ritka, mégis lehetséges, ezért érdemes az orvos erről tájékoztatni. Ezt valószínűleg minden kismama megteszi, hiszen a terhesség alatti vérzés a köztudatban azt jelenti, hogy valami gond van a magzattal. Éppen ezért mindenképp konzultálni kell az orvossal.

A velünk élő állatok családtagjaink, ám amikor egy nő áldott állapotba kerül, akkor elbizonytalanodhat abban, hogy a kisbaba mellé jó-e a háziállat. Főleg a macskák és a macskától elkapható toxoplazmózis miatt félnek a kismamák, így a kedvenctől való megszabadulásban is többen gondolkodnak. Téves, hogy csak a fertőzött állat ürülékével fertőződhet meg a várandós nő, és aki jó ideje cicás gazdi, nagyon kicsi arra az esélye, hogy éppen az alatt a néhány hónap alatt fertőződjön meg. A korszerű szűrésnek köszönhetően ma már könnyű megállapítani, hogy valaki fogékony-e rá vagy sem. Akinél a fogékonyságot állapították meg, a várandósság ideje alatt rendszeresen kell ellenőrizni a toxoplazmózist. Azt is jó tudni, hogy aki egyszer már megfertőződött, az védetté válik. A toxoplazmózis a magzatra nézve veszélyes, mert a méhlepényen keresztül bejuthat az egysejtű parazita és megtámadhatja a magzatot.

A legtöbb tudatos kismama amint megtudja állapotot, jobban odafigyel étkezésére, mellőzi a vegyszerekkel való érintkezést. A köröm- és hajfestésről nem kell lemondani, ha biotermékek használatára áll át ebben az időszakban.

A mértékkel fogyasztott kávé nem okozhat vetélést, ha mind a magzat, mind az édesanya egészséges. A mértékkel fogyasztott édességre is ugyanez vonatkozik, vagyis nem amiatt alakul ki a terhességi cukorbetegség, ugyanis az bárkinél kialakulhat, a szülés után pedig visszaállhat az anyagcsere.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pexels.com)