Jump to content

Anya és apa egy személyben, plusz a világjárvány - Van segítség az áldozatos munkában!

2020. 05. 15. 18:12

Szinte közhelyesen mondogatjuk, hogy egyedülálló szülőnek lenni nehéz, de ritkán gondolunk bele, hogy pontosan milyen kihívásokat jelent ez a mindennapokban. Mik azok a nehézségek, amikkel egy anyának vagy apának szembesülnie kell, ha egyedül neveli a gyermekét vagy gyermekeit?

Az első probléma, ami a legtöbbeknek eszébe jut, ha egyszülős családokra gondolnak, az anyagi nehézség, és ezt tapasztaljuk mi is. Nyilván sokkal nehezebb albérletet vagy éppen törlesztőrészleteket fizetni, ha egy fizetésből kell gazdálkodni, de ez még csak a jéghegy csúcsa. Egy egyedülálló szülőnek szinte zsonglőrködnie kell a feladatokkal, hiszen ő egy személyben anya és apa is kell, hogy legyen: neki kell munka után elhozni a gyereket az óvodából, elvinni edzésre a nagyobbat, megfőzni a vacsorát és megszerelni a csöpögő csapot. Ami pedig az egyik legnehezebb talán, hogy a nap végén nincs ott mellette valaki, akivel megbeszélheti az aggodalmait.

Mentálisan nagyon sokat jelent, ha van mellettünk valaki, akiről tudjuk, hogy éppen úgy aggódik amiatt, hogy lázas lesz-e a kicsi a védőoltás után, vagy mit mond holnap a szerelő a mosógépről.

Mivel a gyerekek előtt mindenki igyekszik erősnek mutatkozni, társ pedig nem áll mellette, akivel ezeket a gondolatokat megoszthatja, az egyedülálló anyák és apák szinte soha nem lazíthatnak.

A veszélyhelyzet kihirdetését követően az egyszülős családok nehézségei megsokszorozódtak.  Azoknál a családoknál, ahol a szülő elvesztette a munkahelyét, a mindennapi megélhetés okozza a legnagyobb problémát. Akiknek megmaradt a munkájuk, ott nehezen tudják megoldani a munkájukkal egyidőben a gyerekek oktatását, figyelmük lekötését. A jelenlegi helyzet tovább fokozza az egyszülős családokat egyébként is sújtó izolációt, a szülők mentális állóképessége jelentősen csökken.

Mit nyújt az Egyszülős Központ ezeknek a szülőknek, családoknak?

A kézzel fogható, mindennapos segítség – tanfolyamok, korrepetálások, karrier-tanácsadás – mellett közösséget építünk. Országos hálózatot hozunk létre, jelenleg a budapestin kívül hét vidéki és két határon túli klubunk működik. A Központ egyszerre krízisközpont, segítő és támogató tér, játszóház, presszó és rendezvény- helyszín. 

Igyekszünk megoldást találni az azonnali beavatkozást igénylő helyzetekre, de az olyan ad hoc problémákra is, mint ha valakinél meg kell javítani a villanyt, és támogatást nyújtunk a hosszú távú tervek, például egy karrierépítés megvalósításában is.

Tudunk jogi tanácsadást nyújtani, segíteni a szülők közötti mediációban, van művészetterápiás csoportunk a szülőknek, gyerekpszichológusunk, a veszélyhelyzetet megelőzően szerveztünk táborokat és családi programokat, amiket remélhetőleg hamarosan tudunk folytatni.

Hogyan tud segíteni az Egyszülős Központ a mostani, rendkívüli helyzetben?

Első és legfontosabb feladatként megerősítettük az adományozási tevékenységünket, a vidéki klubjaink közreműködésével Budapesten kívül is meghirdettük a támogatási lehetőségeket. 

Hogyan tud segíteni az Egyszülős Központ a mostani, rendkívüli helyzetben?

Első és legfontosabb feladatként megerősítettük az adományozási tevékenységünket, a vidéki klubjaink közreműködésével Budapesten kívül is meghirdettük a támogatási lehetőségeket. 

A rászoruló egyszülős családoknak közel 5 tonna tartós élelmiszert juttattunk el eddig. Már az első hetektől kezdve, s azóta is heti szállítással folyamatosan küldjük az újabb élelmiszercsomagokat. 

Az online oktatáshoz sok családnak nincs meg a megfelelő informatikai eszköze, sem laptop, sem táblagép nem áll rendelkezésükre. Felajánlásként kapott laptopokat juttattunk el tíz családnak, ezáltal 25 gyereknek tudtuk biztosítani, hogy ne maradjon le osztálytársaitól, részt tudjon venni a napi tanulásban. A tervek szerint hamarosan további családok is részesülnek laptopadományban.

Szolgáltatásaink többségét online formába tettük át, így továbbra is elérhető jogi segítségnyújtás, coaching, pszichológiai tanácsadás, segítő beszélgetések, valamint állásközvetítés és álláskeresés, amire a jelen helyzetben különösen megugrott az érdeklődés. Létrehoztunk egy adatbázist a nagyobb települések, illetve a budapesti kerületek önkormányzati támogatási lehetőségeiről, a köznevelési intézmények ügyeleti rendjéről és az igénybe vehető ingyenes gyermekétkeztetésekről. 

A veszélyhelyzetben nagyon sokan küzdenek azért, hogy egyáltalán valahogy a felszínen tudjanak maradni, ami lelkileg is borzasztó megterhelő, főleg, ha nincs kivel megosztani a félelmeinket. Ezen a téren milyen támogatást tudnak adni a szülőknek?

Amikor egy családban egyetlen felnőtt viszi a vállán a terheket, az egyébként is kimerítő, egy ilyen bizonytalan helyzetben pedig természetes, hogy mindenki aggódik, mindenki kicsit meg van ijedve. A gyerek előtt persze mindenki igyekszik erősnek mutatkozni. Mi arra szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy egyedülálló szülőként is találhassanak az anyák és az apák egy helyet, ahol nem kell erősnek lenniük, ahol kérhetnek segítséget.

Új szolgáltatásokat indítottunk el, hogy segítsük a szülők mentális talpon maradását: online tanulási segítséget biztosítunk a gyerekeknek felkészült pedagógusok segítségével hét tantárgyból, ezzel a szülők válláról is levesszük a felkészülés és oktatás terhét. Nyelvi fejlesztési foglalkozásokon pedagógusaink az első osztályra készítik fel a kicsiket, stresszoldó beszélgetéseinken pedig igyekszünk támogatást adni a túlterhelt egyszülősöknek.

Újdonságként létrehoztuk az „Énidő a karanténban” programunkat, ahol online egyéni és csoportos beszélgetések formájában tudnak kiszakadni a szülők a mindennapi problémákból.

Online jógaóráinkon lehetőséget biztosítunk a mozgásra és a lazításra. Közösségi médiafelületeinken rövid videók formájában nyújtunk segítséget az egyszülős családoknak az őket most leginkább érintő kérdésekről.

#nehagydegyedül

Mindezek mellett #nehagydegyedül címmel társadalmi érzékenyítő kampányt indítottunk, melyben híres emberek, közéleti személyek hívják fel a figyelmet az egyszülős családok jelenlegi nehéz helyzetére.

Huszárik Kata, Nyári Dia, Várkonyi Andrea, Mészáros Béla, Süveges Gergő valamint jómagam a videóban az szeretnénk tudatosítani az emberekben, hogy gondoljanak bele, milyen lehet egyedül helytállni a mindennapokban, gyermeket nevelni, háztartást vezetni, dolgozni, napi 48 órát teljesíteni, folyamatosan két ember helyett.

Közel egymillió ember él egyszülős családban ma Magyarországon, mindenki ismer egy-egy ilyen gyermeket, édesanyát vagy édesapát, hiszen mindenhol jelen vannak, akár a családunkban, a barátaink között, a szomszédunkban, vagy a munkahelyünkön.

A kezdeményezés célja az, hogy vegyük észre ezeket az embereket, vegyük észre, ha segítségre van szükségük, akár egy-egy bevásárlásban, de sokat adhat nekik akár egy-egy támogató szó, beszélgetés is. Akár főbérlőként, akár barátként, akár a másik szülőként, döntünk róluk, vegyük tekintetbe, hogy a család egyetlen kézben van: az övékben.

(Forrás: szerkesztőség)