Jump to content

Etetési alapszabályok

2015. 10. 10. 19:44

Féléves kor táján a tápszeres kisbabáknak is adhatunk már szilárd ételeket: finom gabonakásákat, zöldségpürét és friss gyümölcsöt. Hogyan érhetjük el, hogy szívesen és kíváncsian fogadja az új ízeket? Mikor vehetünk búcsút végleg a cumisüvegtõl?

1. Egyszerre csak egy új alapanyagot vezessünk be az étrendjébe!
2. A következő nyersanyag bevezetésével várjunk három-négy napot.
3. Ha a baba nem tápszert kap, vagyis nem hajlamos az allergiára, nyolc-kilenc hónapos kortól kaphat egy kevés savanyított tejterméket is: reszelt sajtot, joghurtot, túrót.
4. A szilárd étkezések mellé kínáljunk mindig innivalót is a babának, lehetőleg tiszta vizet. Az édesített innivalók elveszik az étvágyát, veszélyeztetik kibújófélben levő fogacskáit. Az innivalókat kínáljuk következetesen kispohárból, a cumisüveget tartsuk fenn a tápszernek.
5. Zöldségpürét, gyümölcsöt, kását sose adjunk a babának cumisüvegből, még úgy sem, hogy etetőkanalas kupakot csavarunk az üvegre.
6. Kétéves korig lehetőleg ne vezessünk be olyasmit a gyerek étrendjébe, ami hozzáadott cukrot tartalmaz, tehát édességeket sem. Ezekkel később is ráér megismerkedni.
7. Ne használjuk az ételt és az italt nyugtatóként, figyelem elterelőként!

Kezeljük a szilárd ételek bevezetését a baba igényeinek megfelelően rugalmasan. Íme, itt egy példa, hogyan csökkenthetjük az első szülinapig naponta legfeljebb fél literre a tápszeradagot!
7. hónapban: 4 teljes adag tápszer + fél adag tápszer és gyümölcs, vagy gabona, vagy zöldség
8. hónapban: 4 adag tápszer + egy teljes adag egyéb, esetleg hússal + ivóvíz
9. hónapban: 3 adag tápszer + egy adag gyümölcs + egy adag főzelék + ivóvíz
10. hónapban: 2,5 adag tápszer + két adag gyümölcs/gabona + egy adag főzelék + ivóvíz
11–12. hónapban: 1-2 adag tápszer + két adag gyümölcs + egy-két adag gabona + egy adag főzelék+ tejtermék + ivóvíz

Hasonló módon és alapelvek alapján járhatunk el akkor is, ha a szopós babát el akarjuk választani egy bizonyos időpontig. Az igény szerint szoptatott csecsemők esetében a szilárd ételek bevezetése kicsit másként történik. Az elválasztódás és a kanalazás lehetséges menetéről következő számunkban olvashatnak. Januári recept-összeállításunkban pedig megismerkedhetnek a legfinomabb gyümölcs- és zöldségpürékkel.