Jump to content

Szivárog, de mi is?

2023. 01. 29. 19:00

Milyen egy filmbéli szülés? Váratlanul kizuttyan a terhes nő lábai közül a magzatvíz, majd kis lihegés és idő után már a karjaiban is tartja a babát.

Nos, a valóságban semmi sem ilyen egyértelmű és egyszerű. Ezt a már szült anyukák jól tudják. Persze vannak gyors lefolyású és tényleg sima szülések, de sok esetben a magzatvíz sem vagy nem úgy távozik, mint a mozivásznon.

A magzatvíz akkor kezd szivárogni, ha a magzatburok megreped. Ezzel mindenképp mielőbb szükséges orvoshoz fordulni még akkor is, ha fájást nem tapasztal a nő. A szivárgó magzatvíz azt jelenti, hogy nagyobb fertőzésveszélynek van kitéve a kismama, amely a magzatra nézve is veszélyes lehet.

De ne szaladjunk ennyire előre. Ha a kismama azt tapasztalja, hogy valami szivárog, akár vizelettartási gondra is gyanakodhat, mert a magzatvíz színtelen, szagtalan. Ráadásul olyan kis mértékben is szivároghat, hogy annak nem tulajdonít az ember fontosságot. Mégis, ha szivárgást észlel a kismama és biztosra szeretne menni, hogy miről van szó, akkor a drogériákban kapható olyan teszt, amely kimutatja, hogy magzatvíz kezdett el csordogálni.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy tényleg szivárog, akkor az orvosnál való látogatás dönti el, hogy mi legyen a továbbiakban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)