Jump to content

Mi is az a jóslófájás?

2023. 01. 05. 19:00

Amikor azt mondják jóslófájás, arról a már szült nők vagy tudják, hogy miről van szó, vagy nem. Egészen egyszerűen azért, mert nem mindenki tapasztalja.

Amikor várandós voltam, a már szült, vagy a kismama társaim közül sokan számoltak be összehúzódásokról, vagyis jóslófájásokról. Sem az első, sem a második terhességem alatt nem tapasztaltam ezt, úgyhogy nekem mondhatták, nem tudtam miről van szó.

Bizony, a jóslófájásokat nem mindenki éli át. A Braxton Hicks összehúzódás nem valódi szülési fájás. Sőt, akár már a terhesség 6. hetétől érezhetnek a kismamák izomtevékenységeket. A Braxton Hick kontrakciók azonban a várandósság 30. hetétől jelentkeznek általában. A méh többrétegű és a terhesség végére hosszában és széltében is sokszorosága fejlődik. A babavárás utolsó szakaszában bonyolult kémiai és hormonális hatások következtében ritmusos összehúzódásokat tapasztalhatnak az anyukák. Ez egyfajta tréning a szülésre.

A jóslófájások rendszertelen és rövid idejű izomtevékenység. A valódi szülési fájásoktól úgy lehet megkülönböztetni azt, hogy az összehúzódások időtartama rövid és nem szabályos időközönként jelentkező. Sőt, bizonyos testmozgás hatására, zuhanyzással, masszázzsal, légzőgyakorlattal meg is szűnhet. A valódi szülési fájásra ez egyáltalán nem igaz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)