Jump to content

A magas vérnyomás mumus, de az alacsony sem jobb

2022. 09. 21. 19:00

A terhesség hihetetlen nagy teherviselést jelent a női szervezet számára. Már akkor is, amikor még semmi nem látszik abból, hogy egy új életet hordunk a szívünk alatt.

A terhességi rosszullét, az állandósulni látszó hányinger, az aluszékonyság után sok kismama életében jelentkezhet a diabétesz vagy a magas vérnyomás. Ezek azok, amelytől minden várandós nő tart és elkerülése érdekében mindent megtesz, de kevés szó esik az alacsony vérnyomásról.

Sőt, az alacsony vérnyomást nem is gondolnánk problémának, pedig okozhat bajt. Sokan nem tudják, de a várandósság elején igenis jelentkezhet az alacsony vérnyomás. Ha a terhesség előtt is az volt a kismamának, tüneteket viszont nem tapasztal, akkor sok teendő nincs. Annál ijesztőbb, ha olyannal találkozik, mint nem tiszta látás, fáradtság, szédülés, szomjúságérzés, gyors légzés, ájulás.

A terhesség első időszakában tapasztalható alacsony vérnyomás a hormonoknak köszönhető és teljesen természetes is, hiszen az erek kitágulnak a hormonok következtében azért, hogy a méh megfelelő vérellátásban részesüljön. Azonban más is okozhat alacsony vérnyomást. Lehet az valamilyen fertőzés, allergia, szívbetegség, de a tápanyag vagy a folyadék nem megfelelő pótlása is. Csakhogy alacsony vérnyomás jelentkezhet méhen kívüli terhesség során is.

Az alacsony vérnyomás következtében tapasztalt tünetek várandósság ideje alatt önmagában is okot adnak az aggodalomra és ha a vérnyomásesés nagy, akkor azzal nem szabad várni, orvoshoz kell fordulni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)