Jump to content

Egyre inkább kitoljuk az első szülés idejét

2022. 09. 13. 19:00

Nem írunk újat: a gyermekvállalás idejét egyre inkább kitoljuk, mert biztos anyagi helyzetet teremtve szeretnénk családot alapítani. Legtöbbször ez az ok, de persze megannyi más is lehet.

A lényeg azonban ugyanaz: egyre kitolódik az idő az első szülést illetően.

A most nagyszülő korban lévő emberek általában a húszas éveik elején váltak apává, anyává. A harminchoz közeledve, de főleg azon túl majdcsak „szégyenletes” volt újabb gyermeket vállalni. Hiszen azt a csemetét fel is kell nevelni.

Most, hogy az orvostudomány és a technika is olyan fejlett, az emberek hosszabb ideig élnek. Emellett persze a fent említett egzisztenciális kérdés is nagyban szerepet játszik abban, hogy későbbre tolódik az első baba megszülése. És akkor még nem is beszéltünk a magánéleti kudarcokról, vagy inkább nehézségekről. Nehéz megtalálni az igazit, és aztán még ki tudja, hogy mennyit kell küzdeni a várva várt gyermekáldásért.

De nézzük, hogy a Központi Statisztikai Hivatal száma szerint hogyan alakul a gyermekszülési kedv hazánkban.

1990-ben 23 év volt a szülő nők átlagos életkora. Alig tíz évvel később ez már 25 évre tolódott ki és ez a tendencia 2011-ben is nőtt, akkor 28 év volt az átlag. Megint eltelt tíz év és 2021-ben az első gyermeküket megszülő nők már 29 volt.

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)