Némelyik élelmiszerre még az a mondás is igaz, hogy „Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság.”
A csokoládé legtöbbünk kedvence és az önjutalmazás egyik eszköze, ha a saját vállunk megveregetése mellett másra vágyunk. Kiváló ajándék, nagyszerű hangulatjavító. Természetesen akkor próbáljuk kerülni, ha fogyni szeretnénk. Mi a helyzet a kismamánkkal?
A kismamák legnagyobb féleleme azon túl, hogy babájuk egészségesen fejlődjön az, hogy ne hízzanak a kelleténél többet. Nos, ebből egyértelműen az következne, hogy a terhesség ideje alatt a csokievés is felejtős. De vajon tényleg le kell mondani erről az élvezetről?
Van egy nagyon jó hírünk. A jó hír azonban csupán akkor értendő, hogy a várandós hölgy képes önuralmat gyakorolni és a mértékletesség elvén csokit fogyasztani. A csokoládé kis mértékű evése csökkentheti a preeklampszia esélyét. Ez egy olyan kockázatos állapot a terhesség során az első és a harmadik trimeszterben, amikor a vérnyomás veszélyesen megemelkedik, alacsony a véralvadási szint, máj- és veseprobléma jelentkezhet. Mindez veszélyes a babára és mamára egyaránt. A kismértékű csokievés azonban ennek kockázatát leredukálja.
További jó hír, hogy a mértékletes csokifogyasztással a placenta funkciója is nőhet és a csokoládé miatt felszabaduló boldogsághormon boldogabb kismamát és vele együtt kiegyensúlyozottabb kisbabát jelent. A csoki stresszcsökkentő hatása a terhesség során is érvényesülhet.
Újabb jó hír, hogy a kismamák súlyának kordában tartását is segítheti a következetesen mérsékelt csokievés. Igaz, hogy ez főleg az étcsokoládéra igaz.
További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!