Jump to content

„Engedd el és ne görcsölj!” – ha nem jön a baba

2022. 05. 18. 19:00

Talán többen hallhattak már olyan csodás terhebeesésről történetet, amikor a pár babát szeretett volna, de nem érkezett az áldás. Aztán egyszer csak…

Ha a meddőség, mint hivatalos orvosi diagnózis elkönyvelt és a teherbe esést teljes mértékben vagy jelentősen gátoló állapot, a párok csak álmodoznak a pozitív terhességi tesztről, a babavárás csodájáról. Több történetet is hallhattunk már arról, hogy akik már beletörődtek, hogy nem lehet gyermekük és megpróbálnak máshogy is boldogan élni, leteszik a nagy terheket. A csoda ezen a ponton következhet be: amikor már elengedik, hogy mindenáron gyermeket szeretnének, akkor következhet az, amire nem is számítanak.

Többször hallottam történetet arról, hogy a próbálkozó pároknak nem sikerült a babaprojekt. Ez egyre nagyobb nyomást, lelki terhet jelentett férfinak és nőnek egyaránt. Egy ponton túl lenyugodtak, beletörődtek mindenbe, lerakták a stresszt és láss csodát!

Bizony, a stressz olyan nagy úr, hogy még a termékenységet is befolyásolja. Ismert, hogy a mentális és fizikai egészség megrontója is lehet az állandó feszültség, és nem is olyan meglepő, hogy milyen rossz hatással van arra, aki gyermeket szeretne vállalni.

Az életkor növekedésével egyre kevesebb az esély a teherbeesésre is, márpedig most az a tendencia, hogy a biztos jövő és egzisztenciára törekszünk és csak ezután vagyunk bele a gyermekvállalásba. Feltéve, hogy rátaláltunk a megfelelő párra, mert sokak a párkapcsolatuk alakításával csúsznak el az időben.

A húszas éveik közepén járó nők esélye a legmagasabb a terhebeesésére (25-30%), de negyven felett ez 5%-ra zuhan vissza. A férfiak bezzeg (ha egészségesek) még 60 évesen is nemzőképesek.

A családalapítási szándék a komoly kapcsolatokban teljesen természetes, de nem mindig olyan egyszerű kivitelezni még akkor sem, ha sűrűn gyakorolják annak módját. Főleg a nők stresszelik túl ezt, pedig azzal csak hátráltatják magukat és a gólyát is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: pixabay.com)