Jump to content

Létező fogalom: a szülészeti erőszak

2022. 04. 07. 19:00

A várandósság legutolsó szakasza a szülés. A legfontosabb természetesen a baba és a mama egészsége.

Valóban az a legfontosabb, hogy egészséges legyen a kicsi születése után, de úgy kerek a történet, ha az édesanya is egészséges marad a testet megterhelő folyamat után.

Ezt a kijelentést azonban szükséges kiterjeszteni arra is, hogy nem mindegy, milyen élményként marad meg az anyában a szülés.

Van, akinek élmény, mások pedig életük legnehezebb élményeként élik meg gyermekük születését. Nemcsak a fájdalomról van szó, hiszen az jelentkezik annál a kismamánál is, akit nem viselt meg.

Van egy kifejezés, amely erős, de mégis létező: ez a szülészeti erőszak. A szülés önmagában fájdalmas, de nem mindegy, hogy éli meg a kismama ezt a kiszolgáltatott helyzetet.

Születési erőszaknak számít az, ha nem veszik figyelembe a kismama fájdalmát, szükségleteit. Szavakkal legalább annyira bántani lehet a nőt, és ebben az állapotban minden szónak még nagyobb a súlya, pláne, ha az lekezelő. Ugyanígy szülészeti erőszak kategóriáját meríti ki, ha durván bánnak a kismamával, úgy avatkoznak be, hogy azt a nő nem akarja, vagy megtagadnak tőle egy kezelést. Megalázó és bántó a bármilyen megkülönböztetés és ez is a születési erőszak egyik fajtája.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)