Jump to content

A gyermekágyi időszak a kismama regenerálódása is egyben

2022. 02. 20. 19:00

A várandósság végéhez közelítve tetőfokára hág az izgalom, hogy mikor indul be a szülés. Ennél tovább nem is igazán lát egy kismama.

A várandós nők alig várják, hogy kezükbe foghassák babájukat. A legnagyobb fájdalom is csillapszik az emberben, amikor végre megláthatja, karjaiba foghatja a kis életet, aki néhány perccel azelőtt még a pocakban volt. A szült anyukák is belevesznek a gyermekükben való gyönyörködésbe és elfelejtik, hogy ugyan a nehezén túl vannak, de a szülés utáni regenerációs sem leányálom.

Nemcsak egy baba világra hozatala jár sok vérveszteséggel, hanem a szülés utáni hetek is. Nem véletlenül mondják az első hat hetet, gyermekágynak. Nemcsak a babának kell erősödnie, hanem a mamának is. Mindegy, hogy hüvelyi úton vagy császármetszéssel történő szülés zajlott le, a lochia, vagyis a szülés utáni vérzés természetes.

Három szakaszát különböztetik meg a vérzés intenzitása alapján. A szülés után első négy nap a lochia rubra. Ez a vérzés intenzívebb és bár hasonlít a normál menstruációhoz, de ilyenkor vér, folyadék és szövetek egyvelege távozik. A nagy nedvszívású betétek, kórházi bugyik tesznek jó szolgálatot.

A lochia serosa az 5-26. nap között tart. A vérzés mennyisége csillapszik és színe is megváltozik, de még mindig szükség van betétre. Ez már tényleg hasonlatos a normál menstruációhoz. Már a hagyományos szárnyas betét is megfelel.

A 27 és 42. nap a lochia alba, vagyis az utolsó szakasz. Ebben az időszakban illik megejteni a hat hetes kontrollt. Mire oda kerül a sor, már jó eséllyel meg is szűnik a vérzés, de van, akinél ez kicsit kitolódik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)