Jump to content

Ha te alszol, a baba is alszik a pocakodban?

2022. 01. 21. 19:00

A várandósság csodás állapot, de nemcsak a növekvő magzat hat az anyára, hanem fordítva is.

A magzat számára édesanyja méhe a bölcsője. Ringatja és mozgatja akkor, ha dolgozni meg, ha felébred és kiszáll az ágyból, ha táncol, ha a konyhában tesz-vesz. Egyszóval tudatosan és tudat alatt is mindig kapcsolatban van gyermekével és a baba erre reagál.

A kismamák többsége önkéntelenül is többet nyúl a pocakjához, ha kiderül áldott állapota. Még akkor is, ha nem látszik rajta semmi. Alig várják azt az ominózus pillanatot, hogy érezzék magzatjuk mozgását. Míg az édesanyák folyton figyelik babájuk ficánkolását, addig a babák máshogy érzékelnek. A hasfalon és a méh falán beszűrődő fényt, a hangokat is érzékelik egy idő után a magzatok, de mivel a nap nagy részét alvással töltik, így csak kis időben cselekednek és érzékelnek tudatosan. A magzatok ezen tudatossága függ az édesanyától. Ez azt jelenti, hogy az anya viselkedése, nyugodtsága vagy épp idegessége hatással van a benne fejlődő babára is. Azaz a babák érzékelik édesanyjuk lelki állapotát. Vagyis a nyugalmat ugyanúgy, mint a depressziót, az idegességet.

Ez azt is jelenti, hogy ha az anya alszik, akkor vele együtt a baba is? Vagyis a magzat érzékeli édesanyja alvását? Mivel a babák odabent javarészt alvással töltik, így az anya pihenése is egybe eshet a baba alvásával, így nem tudják pontosan, hogy anyukájuk mikor van ébren vagy mikor alszik. Az is lehet, hogy a magzat akkor éberebb, amikor az anyuka épp aludni próbál.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)