Jump to content

Császár, vagyis fájdalommentes?

2021. 11. 05. 19:00

Szülés után sokszor kérdezik ki a kismamát, hogy normál vagy császáros szülése volt?

Sokan érzik magukat kevésbé értékesnek amiatt, mert babáját császármetszéssel segítették a világra. Semmivel nem kevesebb az, aki így szül, akár életmentő lehet a baba és a mama szempontjából. Ugyanakkor azt gondolják (mindegy, hogy gyermeket szült nő vagy férfi szájából hangzik el), hogy a szülés ezen módja sokkal könnyebb.

Van, amikor nincs más választás, ha a túlélés a cél.

 Miért lenne könnyebb?

  • Mert azt gondolják, hogy császározáskor kihagyják a vajúdást a kismamák. A valóságban azonban egyáltalán nem ez. Csakhogy a fájdalom ebben az esetben a baba kiemelése után kezdődik a méhösszehúzó gyógyszereknek köszönhetően.
  • Mert szembe kell nézni a katéterrel, amelyen keresztül az érzéstelenítőt kapja a kismama? Egyáltalán nem kellemes.
  • Habár az érzéstelenítésnek az a célja, hogy a kismama ne érezze a fájdalmat és ilyen téren fájdalommentes a szülés ezen része (nem úgy, mint az utána lévő felépülés), de még így sem kellemes, hiszen végig érzi, hogy dolgoznak rajta. A hangok, az érzések örökre bevésődnek az ember agyába.
  • A császármetszés utáni állapot sem leányálom. Az érzéstelenítőnek köszönhetően hidegrázás törhet az emberre, amely egy idő után elmúlik, de mégis kellemetlen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)