Jump to content

Kevés vagy sok?

2021. 10. 30. 19:00

A fejlődő magzat a magzatvízben úszkál a méhben fejlődve. Azt a közeget jelenti, amelyben a baba képes élni és növekedni.

Az anyaméhben lévő magzatvíz védelmet, állandó hőmérsékletet biztosít a magzat számára, amelyet a magzatburok termel. Később ezt a baba veséje, valamint az anya vérplazmája is segíti. Ahogy nő a méh térfogata, úgy növekszik meg a magzatvíz mennyisége is. Folyamatosan termelődik, cserélődik. Az utolsó időkben ez 1-1,3 litert jelent. Azonban ez az egyensúly felborulhat.

Oligohyramnionnak nevezzük azt, amikor kevesebb magzatvíz termelődik. A terhességek kb. 2%-nál jelentkezhet ez, amely nemcsak kisebb pocakot jelent, de a magzat veséjének, vizeletkiválasztó rendszerének rendellenes fejlődésére utalhat, és felléphet az oxigénhiány is. Ilyen esetben a pocakban fejlődő magzat apró mozgása is fájdalmas az anya számára. Ezt az állapotot a túlhordás is eredményeztheti.

Ha valamilyen okból (fertőzés) megreped a magzatburok, az is a magzatvíz vesztésével járhat, így annak mennyisége csökken. Ha fellép a magzatvíz mennyiségének csökkenése, akkor a babát mielőbb a világra kell segíteni, hogy az állapot ne okozzon idegrendszeri károsodást.

Ennek ellentétje a polyhydramnion, amely a magzatvíz kórosan megnövekedett mennyiségét jelenti. Ez ritkább jelenség, de ezt mutathatja a terhességi időnél jóval nagyobb pocak, a vastag striák megjelenése, a testsúly nagy mértékű gyarapodása. Az anya találkozhat a duzzadt, ödémás lábakkal, a magzat alig érzékelhető mozgásával. Ultrahangos vizsgálat során szinte a lebeg és a szívhangját is nehezebb meghallgatni. Ennek okai közé sorolható a méhen belüli fertőzés, fejlődési rendellenességek, de az anya cukorbetegsége, vesegyulladása is okozhatja. A nagy feszítés hatására a magzatburok könnyebben megrepedhet, ezért a koraszülés gyakori.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pexels)