Jump to content

Mennyi az annyi?

2021. 09. 27. 19:00

A várandósság alatt hatalmas változáson megy át a női test. A hízás is teljesen természetes. De mennyi az ideális és egészséges?

Egyértelmű, hogy a növekvő magzat az anya testének változását, valamint súlyának megnövekedését idézi elő. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi plusz szalad fel a kismamára.

Mindenképp figyelembe kell venni a testsúlyt már a terhesség megállapításánál. Egészen más lehet ugyanis a súlygyarapodás azok esetében, akiknek alacsony a testtömegük és más a túlsúlyosok esetében is. Nagyjából 8 kg pluszt jelent a terhesség végére kifejlődő magzat körülbelül 3,5 kg-os súlya, a 1,5 kg magzatvíz, a 0,5 kg méhlepény, az 1 kilónyi méhizomzat és a megnövekedett vérmennyiség, ami ilyenkor az anya testében kering. Az orvosok által javasolt súlygyarapodás maximum 10 kilogrammnyi.

Az a kismama, aki már a terhesség előtt túlsúlyos volt, az orvosok arra biztatják, hogy a várandósság alatt már ne szaporodjon meg ez a szám. Az egészségtudatos és az állapotot figyelembe velő életmóddal ez a túlsúlyos kismamák esetében kivitelezhető, amely a magzat számára egyáltalán nem idéz elő problémákat. Az eleve túlsúllyal teherbe eső nő esetében a további súlygyarapodás cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet.

A kismama súlyának növekedése és a magzat születéskori súlya egyáltalán nincs egyenes arányosságban. Ami nagyon fontos még a túlsúlyos kismamák esetében is, hogy a fogyókúra tilos, mert a magzatra is kihatással van. Minden várandós nő esetében az egészségtudatosságon van a hangsúly.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)