Jump to content

Alluimmun vetélés

2021. 07. 22. 19:00

Minden nő vágya, hogy egyszer anyává válhasson. Sajnos, sokak esetében ez nagyon nehezen válik valóssággá vagy meg sem történik.

Sok pár életét megnehezíti, hogy a gyermekáldás nem egy könnyű út. Az életet tovább nehezítheti a vetélés. Statisztikai adatok szerint azonban a terhességek közül minden negyedik vetéléssel végződik. Egy nő, család életében ez elképzelhetetlen veszteség.

 

Mi lehet az oka?

A magzat genetikai állománya fele-fele arányban tartalmazza az anyai és az apai géneket. A fogantatáskor arra törekszik a női szervezet, hogy az osztódó sejteket megőrizze, azonban van, hogy ezt pontosan az anya immunrendszere gátolja meg. Arról van szó, hogy a szülők immunrendszere nem egyezik, ezért a nő szervezete szó szerint megszabadul az idegen sejttől. A meddő párok között ez a probléma nagyon is jelentős. A vetélés mögött nemcsak immunológiai gondok, hanem genetikai, anatómiai, véralvadási és endokrinológiai problémák állhatnak, valamint fertőzés és baleset is okozhat magzatelhalást.

Az emberi test belső védelmét az immunrendszer adja. Ha az rendellenesen működik, akkor jelentkeznek az autoimmun betegségek. Ha egy nő teste sorra utasítja el a férfi sejtjeit, könnyen lehet, hogy ebben az esetben is hasonló történik. Sőt a terméketlenség is visszavezethető erre az okra. A meddőségi immunológia területe foglalkozik ezzel a problémával, így a terméketlenség vagy a sorozatos vetélés esetén meddőségi immunológust is érdemes felkeresni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: pixabay.com)