Jump to content

Szívinfarktus, amire nem számítanak a kismamák

2020. 11. 03. 19:00

Minden nő legnagyobb vágya teljesül, ha anyává válhat. Az idillikus állapot azonban komoly kockázatokat is rejthet.

Már a terhesség során felléphetnek olyan tényezők, amelyek a baba, a mama vagy netalán mindkettőjük életét veszélyezteti. A technika és a tudomány fejlődésével egyre több mindent tudnak az orvosok, így nagyobb a lehetőség az azelőtt menthetetlennek ítélt helyzet kiküszöbölése.

A várandósság annyira megváltoztatja a női szervezetet, hogy egészen másképp reagálhat. A megnövekedett hormonszint, a fokozott terhelés miatt nemcsak a magzat növekszik és a mama pocakja, de egyes kockázatok is. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlzott elhízás és egyéb problémák is jelentkezhetnek.

Egy kutatásból pedig arra döbbentek rá a szakemberek, hogy egyre növekszik azoknak a szívinfarktuson átesett nők száma, akik a vajúdás ideje alatt vagy szülés után élik át. A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy a szívinfarktusos kismamák többsége elmúlt 30 éves. Ahogyan emelkedik az anyák életkora, úgy növekszik az infarktusok száma is.

Az is valószínűsíthető, hogy a szívinfarktus kialakulását bizonyos egészségügyi problémák segítik. Ilyen lehet a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség. A legtöbb esetben az infarktus tünetei akkor jelentkeznek, amikor a kismama elhagyta a kórházat, így nemcsak nem számítanak ilyen problémára, de a kórházba sem szívesen mennek vissza.

Az elkerülés érdekében fontos a kockázati tényezők felismerése (dohányzás, elhízás, vérrögösödési hajlam, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri probléma), hogy a szakorvossal konzultálni lehessen, és hogy a szívinfarktus megelőzhető legyen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)