Jump to content

Stresszes babavárás

2020. 06. 02. 19:00

A legoptimálisabb esetben a terhesség boldogságot, a jövőt jelenti a kismama életében. A legboldogabb időszak lehet a babavárásé.

Ám nem minden esetben van ez így. Azaz a terhesség időszakába belevegyülhet a félelem, a szorongás. Nemcsak az első gyermeküket váró nők esetében jelentkezhet ez az állapot, hanem bármikor. A terhesség bármennyire is várt, attól még az élet zajlik körülöttünk, és az nem biztos, hogy a nyugalomról, meghittségről szól. Sok kismama az utolsó pillanatig dolgozik, és bizony a körülmények nem biztos, hogy tekintettel vannak az állapotára, így napi szinten érheti stressz.

Ma már tudjuk, hogy mindez hatással lehet a gyermek későbbi viselkedésére és már több szakember is kimondta azt, hogy stressz mennyire befolyással van a terhes nőre és a születendő babára is.

A kiegyensúlyozott várandósság nemcsak boldog kismamát jelent, hanem nyugodt babát is. A stresszes kismamák szervezetében jelen lévő magasabb stresszhormon összefüggésbe hozható a gyerekeknél jelentkező egyes betegségekkel, úgymint cukorbetegség, mentális és immunrendszeri problémák, szívbetegség.

A stressz forrása bármi lehet, nem szükséges ahhoz háborút vagy mélyszegénységet megélni, de ha a kismama nem tud megküzdeni a mindennapokban jelentkező nehézségekkel, akkor az még a méhében fejlődő magzatra is hatással van. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy az a patkánykölyök, amelyiket anyja többet nyalogatott, szeretgetett, könnyebben tanult és nyugodtabban viselkedett, mint az, amelyiket az anyja nem pátyolgatott. Az anyai hozzáállás és szeretet tehát csökkentheti a magzati korban átélt stresszt, de még jobb lenne, ha a babavárás idejét stresszmentesen élhetne meg minden nő.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)