Jump to content

A babavárás gátlói

2020. 05. 14. 19:00

Előbb vagy utóbb a legtöbbünket elkap a vágy, hogy családot alapítsunk. A párunk megtalálása után természetes, hogy utódokban gondolkodunk.

A vágyakat azonban számos tényező megakadályozhatja. A babavárás pillanata kivárhat egészségügyi és külső tényezők hatására is. Nem is gondolnánk, hogy van, amit egészségesnek, vagy legalábbis nem egészségkárosítónak vélünk, mégis kihat a teherbeesés esélyére.

Sokunk napi rutinjához tartozik a kávéfogyasztás. Van, aki a reggeleket nem is tudja másképp indítani. A kialakult terhesség során sem kell lemondani az erős feketéről, de annak mennyiségét szabályozni kell. Azt azonban tanulmányok bizonyítják, hogy a napi egy csészénél több kávé csökkentheti a fogantatás esélyét.

Az időjárás hatással van ránk, de arra nem is gondolunk, hogy a családalapításba is beleszólhat. Pedig igenis kihat még arra is az időjárás. A napsütéses időben termékenyebbek a nők, mint rossz időben.

A stresszes életmód alvászavart okozhat. Az alváshiány pedig befolyásolhatja a babavárás előtt álló párokat a gyermeknemzésben. A szervezetben jelenlévő megfelelő melatonin szint nemcsak az alvás-ébrenlétért felelős, hanem a termékenységre is hatással van.

A teherbeesésre a pajzsmirigy hormonjai is hatással van, hiszen a peteérést is szabályozzák. Ha a gyermekvállalási szándék és próbálkozás mellett, fogamzásgátlók használata nélkül sem történik meg a fogantatás, akkor a pajzsmirigyre is gyanakodni lehet, annak érdemes utána nyomozni, hogy nincs-e gond.

A sport az egészségünkre gyakorolt pozitív hatása miatt életünk része lehet, ám ha egy egészséges szint feletti mozgásba kezd a nő, az a termékenységre is hatással lehet, ráadásul nem jó hatással. A mozgást semmiképp nem kell mellőzni, csupán egészséges kereteken belül kell azt kivitelezni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)