Jump to content

Császáros világ

2020. 04. 02. 19:00

Egyes dolgok ösztönösen következnek a terhesség során és az anyává váláskor. Mindannyian mások vagyunk, és másképp alkalmazkodunk.

A legfelkészültebbek, a már tapasztalt nők is kerülhetnek olyan helyzetbe, amire nem tudtak felkészülni, mert alkalmuk sem volt arra. A legtöbb várandós nő a természet rendjét követve, hüvelyi úton szeretné világra hozni gyermekét. Sok esetben azonban már a kezdet kezdetén tudni lehet, hogy ez nem megvalósítható. A baba és a mama érdekeit, egészségét védve dönthetnek a császármetszés, és nem ritka, hogy a szülés során, a fájások jelentkezésekor figyelnek fel valamire az orvosok, így az egészség megőrzése érdekében a császármetszést alkalmazzák.

Felkészíthetik a várandós anyákat a császármetszésre, érheti őket váratlanul, bizonyára csak akkor fogják igazán megérteni, hogy miről is van szó, ha azt megélik. Vannak dolgot, amit a császáros édesanyák nagyobb eséllyel megtapasztalhatnak.

Még ha lépésről-lépésre el is mondják, hogyan fog történni a császármetszés, igazából mindenki máshogy éli meg. Már a császárt megelőző érzéstelenítő beadása is rémületet kelthet az édesanyákban, és aztán az a különös érzés, hogy fájdalommentesen ugyan, de matatnak az ember szervezetében.

Azt gondolná az ember, hogy császármetszés esetén az érzéstelenítés annyira hatásos, hogy semmilyen fájdalmat nem érez az anyuka szülés során. Ez így is lehet, azonban császáros nők esetén a fertőzés veszélye nagyobb lehet. Arról nem is beszélve, hogy a császármetszés műtéti beavatkozás, mely az ágyék körüli hasfal felnyitásával jár. Vágást ejtenek a hasfalon, amelyet aztán viselni kell még akkor is, ha azt nem a legláthatóbb helyen ejtik meg. Számolni kell azzal, hogy a sebnek szüksége lesz a gyógyulásra, és bizony óvatosan kell mozogni. A seb és környékének tisztántartása kulcsfontosságú.

Szinte biztos, hogy a császáros szülés utáni napokban fájdalomcsillapító és antibiotikum szedése nélkül nem lehet meglenni. Az utóbbi a fertőzések elkerülése érdekében szükséges. A seb gyógyulása más és más ütemben zajlik, de érdemes betartani a szabályokat, vagyis sokat pihenni, nem emelni.

Gyakorlott, hasonlót megélt anyukák mesélhetnek arról, hogy az anyatej termelődése másképp zajlik hüvelyi illetve császáros szülés után. A császármetszéssel szült anyukáknál általában később indul be a tejtermelés. Ma már szerencsére általános, hogy az újszülött babát édesanyja mellkasára fektetik közvetlenül a születés után, mert a közvetlen bőrkontaktus, az illatok hamarabb beindítják az anyatej termelődését.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)