Jump to content

Mi a helyzet a kismamákkal?

2020. 03. 17. 19:00

Nem lehet nem tudni, nem hallani a koronavírusról, mert most tényleg minden erről szól. Nem véletlenül tettek meg nagyon fontos és komoly lépéseket hazánk mellett más országok is.

 

Kétségtelenül világhódító útjára indult a koronavírus. Eddig az bizonyosodott be, hogy a gyerekekre nem jelent veszélyt a vírus, de a krónikus megbetegedésben szenvedők, valamint az idős korosztály számára erős kockázati tényező. Az erős immunrendszerrel rendelkező felnőttek enyhébb tünetekkel átvészelhetik azt is, ha elkapják a vírust, de az idősekre és a betegekre veszélyes. Mit jelent ez a várandós nőkre nézve?

Az áldott állapot ugyan nem betegség, de mindenképp fokozottan odafigyel a legtöbb kismama saját egészségére, mert ezáltal védi a magzatot is. Nemcsak az étkezésre, az életmódra kell ügyelni, hanem a fertőzések elkerülésére. A várandós nők alapjában véve hajlamosabbak lehetnek a vírusos megbetegedésekre, így felmerül a kérdés, mennyire vannak veszélyben a kismamák a koronavírus által?

Egyelőre nem bizonyított, hogy a várandós nők sokkal gyorsabban megfertőződnek a koronavírussal. A vizsgálatok most is zajlanak. Ha azonban azt vesszük alapul, hogy a kismamák sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve megváltozott állapotukban, mint máskor, akkor nem kétséges, hogy sok leendő édesanya félti a magzatja és saját életét is.

Nem bizonyított, hogy ha netalán az édesanya megfertőződik koronavírussal, akkor a magzat is megbetegszik. Ez nem jelenti azt, hogy nem is történhet meg. Arra sokkal nagyobb az esély, hogy a már megszületett babákat érinti jobban a koronavírus.

A kismamák számára azt javasolják, hogy csak a legszükségesebb esetben érintkezzenek emberekkel, és kerüljék azokat, akik légzőszervrendszeri betegségek tüneteit produkálják. Természetesen a kismamák körében is oda kell figyelni a személyes higiéniára, beleértve az alapos, szappanos kézmosásra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)