Jump to content

Kávé, de csak mértékkel

2020. 03. 03. 19:00

A legtöbb nő azonnal máshogy kezd gondolkodni akkor, amikor megtudja, hogy gyermeket vár. Még a gondolkodására is hatással lesz megváltozott állapota.

Az anyaságra készülni kell. Sokan már a fogantatás előtti időkben is tudatosan készülnek arra. Nemcsak a fogamzásgátló eszközöket hagyják el, de felhagynak az esetlegesen meglévő káros szokásokkal, egészséges étrendet követnek. A dohányzás, az alkohol és drogfogyasztás olyan károsak, hogy hatással van az anya szervezetére is, de terhesség ideje alatt veszélyezteti a magzat fejlődését is. A kávéivásra nem úgy tekintünk, mint káros tevékenység, pedig a túlzott koffeinbevitel senkinek sem jó. Az állapotos és szoptatós édesanyáknak különösen oda kell figyelniük magukra, mert ezáltal a fejlődő magzatot is védik. Emiatt fontos, hogy az étrenddel is ezt szolgálják.

A terhesség idején is biztosítani szükséges a megfelelő tápanyagokat az anya és a magzat számára, de sokak számára elhagyhatatlan a kávéfogyasztás legalább reggel. Vajon a kávé nem árt a fejlődő magzat és a baba egészségére?

Az orvosok mértékletességre intenek, így a napi egy-két kávé elfogyasztása engedélyezett egészséges kismama esetében.

A megszületett baba elsődleges táplálékát az anyatej jelenti, amelynek összetétele aszerint változik, hogy mit vitt be az anyuka a szervezetébe, de emellett az anyatej igazodik a baba életkorához is. Az anyatej alapjában véve telítetlen zsírsavakból, fehérjékből, tejcukorból, vitaminokból, antioxidánsokból áll.

Az anyatej minősége és mennyisége is függ attól, hogy milyen táplálékot fogyaszt az anyuka. De még az is befolyásolja az anyatejet, amit a levegőből belélegez az anyuka, így az sem kérdéses, hogy az elfogyasztott kávé is megjelenik az anyatejben.

Sok dohányzó nő abban a pillanatban leteszi a cigarettát, amikor megtudja, hogy áldott állapotban van, azonban a reggeli kávéról már nem mondanak a legtöbben. A koffein is megjelenik az anyatejben, igaz, hogy kis mértékben, de annak lebontási ideje a babák számára sokkal több. Ahogy nő a baba, úgy gyorsul fel a lebontási idő is. Mégis a mértékletesség az, amivel kielégülhet a kismama, az anyuka koffeinvágya és nem hat károsan a magzatra, a kisbabára. A WHO, vagyis az Egyészségügyi Világszervezet ezt napi 300 milligrammot határozta meg felső maximumértékként.

A problémamentes várandósok és anyukák esetében egyáltalán nem kell megvonni maguktól a kávét, csupán a mértéket kell betartani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)