Jump to content

Szülés utáni depresszió nemcsak anyáknál

2020. 02. 13. 19:00

Az élet csodájaként tekintünk a gyermek születésére és saját életünkben is fordulópontot jelent a gyermekvállalás.

A csoda beigazolódik, egy új élettel lesz gazdagabb a világ és a mi életünk is, de ebbe a csodába belepiszkálhat a depresszió. Szülés után sok édesanya kezet foghatna egymással, amiért megtapasztalták a szülés utáni depresszió bugyrait. Ahogy mi is írjuk, ezt a jelenséget leginkább csak az édesanyákra jellemzőnek tartják, és elképzelhetetlen, hogy hasonló mélységeket az édesapák is megélnek.

Márpedig kutatások azt igazolják, hogy a szülés utáni depresszió az apák életében is feltűnhet. A hormonháztartás felbillenése okozhatja ezt az érzelmi hullámot, amelyet a tesztoszteron szintjének csökkenése vagy megemelkedése okoz.

Az édesanyák azok, akiknek méhében megfogan a magzat és kilenc hónapon keresztül védelmező burkában növekedhet a baba, és a szülés folyamata is a nőre vár. Nemcsak fizikailag megterhelő, de lelkileg is. Ám a férfiak, az édesapák életében is hatalmas változást jelent egy kisbaba várása, fogadása, nevelése. Azon kívül, hogy egy új élet érkezik a családba, még a megváltozott párkapcsolati viszonnyal is szembe kell nézni. A szexualitás minősége és mennyisége is megváltozhat, a kommunikáció romolhat.

Természetes, hogy az újszülött körül forog az anya, sőt a család figyelme is. Az anya a baba táplálékadója és egyben gondozója is, így érthető, hogy az anyuka minden figyelmével gyermeke felé fordul. Az első időszak minden szülőpáros számára nehezebb, főleg az első gyermek vállalásánál, hiszen még nincs rutin, rálátás. Habár az anya intézi a legtöbb tennivalót a baba körül, de az esti ébrenlét bizony az apák életében is jelen van. A kialvatlanság, a felelősség megnövekedése és a stressz bizony az apák életére is kihat, depresszió formájában megmutatkozhat.

A normál családi felállás szerint az apa a fő kenyérkereső, amíg az anya otthon van pici gyermekükkel. A nyomás ugyancsak nagy, hiszen kevesebb pénz állhat a házhoz, és még otthon sem biztos, hogy a nyugalom várja. Talán az anyával is nehezebb a kommunikáció, bármilyen érintkezés. Esetleg az apának azt is meg kell tapasztalnia, hogy az anya nem hagyja őt úgy a gyermekéhez jutni, mint ahogy szeretné (pl. nem jól fogja az apa a gyermeket, és az anya rászól állandóan).

Az apák szülés utáni depressziója ugyanúgy lehetséges. Nagyon fontos ezért kellő figyelmet fordítani a babán kívül magunkra és kapcsolatunkra is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)