Jump to content

Szülés utáni depresszió nemcsak anyáknál

2020. 02. 13. 19:00

Az élet csodájaként tekintünk a gyermek születésére és saját életünkben is fordulópontot jelent gyermekünk megszületése.

A csoda beigazolódik, egy új élettel lesz gazdagabb a világ és a mi életünk is, de ebbe a csodába belepiszkálhat a depresszió. Szülés után sok édesanya kezet foghatna egymással, amiért megtapasztalták a szülés utáni depresszió bugyrait. Ahogy mi is írjuk, ezt a jelenséget leginkább csak az édesanyákra húzzák rá, és elképzelhetetlennek tarták, hogy hasonló mélységeket az édesapák is megélnek.

Márpedig kutatások azt igazolják, hogy a szülés utáni depresszió az apák életében is feltűnhet. A hormonháztartás felbillenése okozhatja ezt az érzelmi hullámot, amelyet a tesztoszteron szintjének csökkenése vagy megemelkedése okoz.

Az édesanyák azok, akiknek méhében megfogan a magzat és kilenc hónapon keresztül védelmező burkában növekedhet a baba, és a szülés folyamata is a nőre vár. Nemcsak fizikailag megterhelő, de lelkileg is. Ám a férfiak, az édesapák életében is hatalmas változást jelent egy kisbaba várása, fogadása, nevelése. Azon kívül, hogy egy új élet érkezik a családba, még a megváltozott párkapcsolati viszonnyal is szembe kell nézni. A szexualitás minősége és mennyisége is megváltozhat, a kommunikáció is romolhat.

Természetes, hogy az újszülött körül forog az anya, sőt a család egészének figyelme. Az anya a baba táplálékadója és egyben gondozója is, így érthető, hogy az anyuka minden figyelmével gyermeke felé fordul. Az első időszak minden szülőpáros számára nehezebb, főleg az első gyermek vállalásánál, hiszen még nincs rutin, rálátás. Habár az anya intézi a legtöbb tennivalót a baba körül, de az esti ébrenlét bizony az apák életében is jelen van. A kialvatlanság, a felelősség megnövekedése és a stressz bizony az apák életére is kihat, depresszió formájában is megmutatkozhat.

A normál családi felállás szerint az apa a fő kenyérkereső, amíg az anya otthon van pici gyermekükkel. A nyomás ugyancsak nagy, hiszen kevesebb pénz állhat a házhoz, és még otthon sem biztos, hogy a nyugalom várja. Talán az anyával is nehezebb a kommunikáció, bármilyen érintkezés. Talán még azzal is találkoznia kell az apának, hogy az anya nem hagyja úgy a gyermekéhez jutni, mint ahogy szeretné (pl. nem jól fogja az apa a gyermeket, és az anya rászól állandóan).

Anyukák, az apa szülés utáni depressziója ugyanúgy lehetséges. Tessék figyelmet szentelni a babán kívül magunkra és kapcsolatunkra is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)