Jump to content

Ultrahanggal a megbizonyosodás érdekében

2020. 01. 09. 19:00

Egészen más ma kismamának lenni, mint akár csak néhány évtizeddel ezelőtt. A középkor asszonyai számára a szülés nem mindig végződött jól.

A szülésben mindig benne rejlik a veszély is, amely a baba és a mama számára is fennállhat, de a mai kor számára már adott a modern orvostudomány és technika is. Ennek köszönhetően már magzati korban kiderülhetnek veszélyek, betegségek, amelyek akár még méhen belül orvosolhatók.

Ötven évvel ezelőtt hol volt még ultrahang, amivel meg tudták jósolni a születendő baba nemét? Mára már ott tartunk, hogy a négydimenziós ultrahangnak köszönhetően megszámolhatjuk az ujjacskákat, lábujjakat, láthatjuk babánk arcocskáját, és ha „nem szégyenlős”, akkor megmutathatja a nemét is. Természetesen csak akkor, ha már a várandósság abban a fázisban tart, hogy a külső nemi jegyek is láthatóak.

Sok kismama magánorvoshoz jár vizsgálatokra, mert a legjobb kezekben szeretné magát, de főleg a babát tudni. Aki azonban nem keres fel magán nőgyógyászt várandóssága ideje alatt, azok is túlesnek ultrahangos vizsgálatokon. Ez a három trimeszter alatt legalább négy alkalmat jelent. Egyszer minden bizonnyal akkor, amikor beigazolódik a terhesség. Ilyenkor az orvos megsaccolja, hogy hányadik hétben tart az állapot és már az apró szívecske pulzálását is lehet látni. Ez még csak az a vizsgálat, amikor ténylegesen megállapítja az orvos, hogy fennáll a terhesség.

A tizenkettedik héten már sokkal többet mutat az ultrahang, de az orvos több mindere is kíváncsi. Például arra, hogy a méhlepény hol tapadt meg, a gerinc megfelelően fejlődik-e, elegendő-e a magzatvíz, szabályos-e a szívműködés. Ilyenkor vizsgálják a tarkóredő vastagságát, az orrcsontot, amelyek eltérése betegségre utalhat.

A 19. hétre még több mindent mutat az ultrahang. Ez a második komolyabb ultrahangvizsgálat. ugyanúgy figyelik, hogy a magzat megfelelően fejlődik-e (szív, máj, vese) és a már megállapított terhességi hetet módosítani lehet. Ilyenkor valószínűleg elszámolásról van szó. Sőt már a magzat neme is megállapítható.

A következő hivatalos ultrahangra a terhesség 30. hetében kerül sor, melynek során megvizsgálják, hogy megfelelően fejlődik-e a magzat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)