Jump to content

Ikrek lehetősége

2019. 11. 14. 19:00

A várandósság maga a csoda, de még inkább annak tekintjük, ha nem egy, hanem kettő vagy még több magzat fejlődik az anya testében.

A valamelyik, vagy akár mindkét szülő családjában született ikrek nagyobb eséllyel eredményezik a gyermeket vállaló párok esetében is, hogy ikerterhességgel kell számolni. Esetükben akár meg is duplázódik az esély arra, hogy családlapításkor nem egy kiságyat kell beszerezni, hanem kettőt, mint ahogy minden másból is. Az iker magzatok esetében is nagyobb a kétpetéjű ikrek száma, mint az egypetéjűeké.

A genetika tehát szerepet játszhat az ikerterhesség kialakulásában, de kutatások szerint a túlsúly és az átlag feletti testmagasság esetében is esélyes iker babák megfoganása.

Sőt, megnövelheti az ikerterhességre az esélyt is, ha a családtervezéskor a nő abbahagyja a fogamzásgátló tabletta szedését. A hormonális szint változásával több petesejt is megérhet, és ha találkoznak a hímivarsejtekkel, megtermékenyülnek, sikerülhet az ikerterhesség.

Az ikrekkel való terhességre való esélyek növelésében szerepet játszhat az etnikai hovatartozás, ugyanis az afro-amerikai származás esetében nagyobb a lehetőség.

Ugyancsak ikerterhességre esélyt növelő lehet bizonyos életkor. Kutatások szerint a 35-40 év fölötti gyermekvállaláskor 5%-kal megnőhet az esély arra, hogy ikrek szülessenek. Negyven év felett ez már 7%-ra emelkedhet.

A magzatvédő vitaminokat már a fogantatás előtti időkben is szedik. A táplálékkiegészítő szedése, vagy a multivitamin fogyasztása esetében is nagyobb esély lehet arra, hogy ikerterhességet eredményezzen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)