Jump to content

Csak egy százalék

2019. 10. 15. 19:00

A kislányok nagy része álmodozik arról, hogy milyen lesz a felnőtt élete. Férjhez mennek, családot alapítanak, gyerekekkel veszik körül magukat. Van, akinek az álma teljesül, van, akinek nem.

A várva várt áldott állapot van, akinek csak sokkal nehezebben jön össze. Ám a terhességek egy százaléka nem úgy sikerül, mint ahogy lennie kellene. A várandós nők egy százalékánál ugyanis méhen kívüli terhesség alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a megtermékenyülés ugyan megtörténik, de a megtermékenyített petesejt nem jut el a méhbe, hanem a petevezetékben ragad, és ott kezdődik meg a beágyazódás.

A méhen kívüli terhesség hasonló tüneteket mutat, mint a normál terhesség. A beágyazódás megtörténhet a petevezetékben, ezt nevezik petevezeték terhességnek, amely a leggyakoribb méhen kívüli terhességet jelenti. A beágyazódás után a sejtosztódás miatt elszakadhat a petevezeték vagy a hasüreg felé történik meg a vetélés. A hirtelen vérzés, a rosszullét, sápadtság jellemző, és ájulással igyekszik a szervezet menteni a menthetőt.

A méhen kívüli terhesség ritka változata, amikor a nyakcsatornában ágyazódik be a megtermékenyített petesejt.

A méhen kívüli terhesség tehát kezdődhet úgy, mintha a petesejt a méhen belül ágyazódott volna be. A menstruáció kimarad, a terhességi teszt kimutatja az áldott állapotot és a normál várandóssághoz hasonlóan jelentkezhet émelygés, rosszullét. Ha a terhesség ténye már ismert, ám ennek ellenére barnás vérzés jelentkezik, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert ez is mutatója lehet a méhen kívüli terhességnek.

Még nagyobb riadalmat kelthet a kismamában, ha erős hasi fájdalom, hirtelen vérzéssel találja magát szemben. Azonnal kórházba kell szállítani a beteget, mert orvosi beavatkozás szükséges ahhoz, hogy a nő túlélje a méhen kívüli terhességet.

A szervezet olykor képes önmagát gyógyítani, és a méhen kívüli terhesség magától megszakad. Ha azonban a méhen kívüli terhesség ténye időben kiderül, akkor gyógyszeres kezeléssel is felszívódhat a rossz helyre beágyazódott megtermékenyített petesejt. Súlyosabb esetben azonnali műtéti beavatkozás szükséges.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)