Jump to content

Veszélyben az élet: a koraszülöttek krízise

2019. 10. 01. 19:00

Az élet tele van küzdelmekkel, de vannak olyanok, akiknek már az élet kezdete is csupa harc a fennmaradásért, az életért. A koraszülött babák esélyei az egészséges életre kisebbek.

Talán a családban, talán éppen veled, kedves olvasó, megtörtént, hogy a nagyon várt baba a vártnál korábban érkezett meg. Évente körülbelül 1500 csecsemő születik meg idő előtt. Azok az apróságok, akik legalább a 34. hétig kibírják édesanyjuk pocakjában, ők hasonló eséllyel indulnak az életben, mint a 40-42. hétre született, a kilenc hónapot kihúzó csecsemők.

Amennyiben a magzat nem éri el a 34. hetet, úgy kisebb az esély az életre, a normál életre. Úgy romlik az egészséges életre való esély, mint amekkora a különbség a szülésre kiírt dátum és a tényleges szülés között.

A 34. hét után született babák tehát már életképesnek minősülnek, hacsak nincsen más egészségügyi problémájuk, de koraszülöttnek számít minden 37. hét előtt megszületett csecsemő.

Az élet csodálatos történeteket tud produkálni, és hallottunk már olyan extrém koraszülött magzatról, aki a 22-27. héten született meg és egészséges gyermekké, felnőtté cseperedett. A csoda tehát bekövetkezhet ugyan, de azt tudni kell, hogy a koraszülött csecsemő súlyával arányosan változik a túlélés esélye.

A hazai koraszülött életben tarhatóság határa a minimum 24. terhességi hét és/vagy az 500 grammos magzati súly, minimum 30 cm testhosszal. Azonban, ha a 24. hétnél korábban született magzat és vagy az életben tarthatósági súly vagy testhossz adatok alatti értéket mutató magzat életjelenséget produkál, úgy minden esetben megkezdik az aprócska baba ellátását, gyógykezelését.

Más európai országokban az életben tarthatóság alsó határát a 22. hét jelenti, valamint a minimum 500 grammos súly.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com, https://flic.kr/p/2swZ6M, https://flic.kr/p/2sBD23)