Jump to content

Vegetáriánus, vegán kismama

2019. 09. 17. 19:00

Vegetáriusnak lenni egy életformát jelent. Sok követője és sok ellenzője is van, de rajtunk áll a döntés joga, hogy melyiket választjuk.

Amikor azonban egy nő várandós lesz, attól fogva már nemcsak magáról gondoskodik, hanem gyermeke egészségéről is.

A vegetáriánus étrend mellett sok pozitívum szólhat, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ember valójában mindenevő, fogazatunk is ehhez alkalmazkodott. Attól még jogunkban áll megválasztani, hogyan élünk, mit eszünk, de a kismamáknak már nemcsak a maguk, hanem magzatuk életével is számolniuk kell.

A hús elhagyásával csökkenthető a daganatos betegségek kialakulása, és a nagyobb arányú zöldség-, gyümölcsfogyasztással több rostanyaghoz jut a szervezet, amely a bélműködés és emésztés szempontjából nagyon előnyös. A gyümölcs és zöldség bevitelével a vitamin utánpótlást is garantálhatjuk, valamint a feldolgozásuk is jóval könnyebb a szervezet számára.

A vegetáriánus életmódnak is vannak változatai. A kicsit engedékenyebb az a fajta vegetáriánus étkezés, amely során tejtermékeket és tojást is fogyaszt, vagyis lakto-ovo vegetáriánus. Amennyiben a tojás, mint állattól származó termék is ki van iktatva az étrendből, és a tej is csak növényi alapú tejet jelenthet, akkor lakto-vegetáriánus irányzatról van szó. Ha a hús minden formája tiltott és csak növényféléket eszik valaki, akkor vegán.

Az a kismama, aki már a gyermektervezés előtt is vegetáriánus életmódot élt, hozzászokott, és valószínűleg nem is akar ezen változtatni. A babavárás azonban nagy energiakészleteket mozgat meg az anya szervezetéből. Még a húst fogyasztók esetében is felléphet valamilyen hiány, de ha mellőzi az édesanya a hús minden formáját, akkor egyértelmű lehet a fehérje-, a kalcium-, a vas-, a B12-vitaminhiány.

Ebben a más állapotban alapjában véve különösen odafigyel magára egy kismama, de vegetáriánusként különösen oda kell figyelni arra, hogy se az anya, se magzata ne szenvedjen hiányt semmilyen fontos tápanyagból. A legkönnyebb a lakto-ovo vegetáriánus kismamáknak, hiszen esetükben nincs veszélyben senki egészsége. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy a nagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségek között lehetnek puffasztó hatásúak, és a gömbölyödő pocak esetén ez kényelmetlen és kellemetlen is lehet, azért a hüvelyesek mértékelt fogyasztása javasolt.

A hússal nemcsak fehérjét, de vitaminokat is a szervezetbe juttatunk. Hús hiányában is gondoskodni kell a megfelelő fehérjemennyiségről, valamint a B12, a vas pótlására is gondolni kell.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)