Jump to content

Hahó, én is itt vagyok

2019. 09. 12. 19:00

Az anya kiváltsága, hogy méhében fejlődjön gyermeke, akivel már úgy kapcsolatot alakíthat, hogy még nem is látta. A születés után ez a kötődés tovább erősödik.

Ugyancsak az anyának jár az a szerep is, hogy gyermekét táplálja. Hosszú hónapokon át összebújva, egymás illatát és szívverését érezve szeretgeti egymást anya és gyermeke. A világ legcsodálatosabb érzése az anyák számára, és ezt sok édesapa is így látja.

Talán még az az apuka is, aki erre a meghitt kapcsolatra féltékeny, hiszen ő kimarad. Ez a rossz érzés sok férfiban felmerülhet, mégsem hibáztatható ezért senki.

Teljesen egyértelmű, hogy az anya melléből táplálja a gyermekét, mint ahogy a várandósság és a szülés folyamata is az. Ám arra is gondolni szükséges, hogy az apa és az anya között a gyermek születése előtt egészen más kapcsolat volt, ami megváltozott a szülés után.

Az apás szülések egyre gyakoribbak, de magát a szülést a nő éli át teljes valójában és a szoptatást sem élheti át igazán, hiszen ez mind az anya osztályrésze. Az anya és a baba meghitt kapcsolata olyan bensőséges, amibe némelyik apuka úgy érzi, hogy nem fér bele. Mások pedig a kirekesztettséget érzik.

Az anyának duplán résen kell lennie, hiszen ügyelnie kell a babájára, és az apa érzelmeit is ápolni kell.

A felnőtt módjára viselkedő édesapákban mocoroghat az a gondolat, hogy rosszul esik nekik a párjuk babára irányuló összes figyelme, de azt ne sértődéssel vetítsék ki, mert csak tovább nőhet köztük a szakadék. Nemcsak a szülők között, hanem a baba és az apa között is.

Minden szülőpárosnak meg kell jegyeznie, hogy anyára és apára a gyermeknek egyaránt szüksége van. Az anyának a gyermeken kívül az apa felé is fordulnia kell, míg az édesapának el kell fogadnia, hogy a gyermek biológiai szükségletét az anya tudja biztosítani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)