Jump to content

Figyeld magad, az már lehet az

2019. 08. 20. 19:00

A nőkre hárul a szülés fájdalma, de az a csoda is, hogy megtapasztalhassák, amint bennük fejlődik egy új élet. A legtöbben ebben az állapotban érzékennyé válnak érzelmileg.

A várandósságot ismeretében minden nő elkezdi figyelni magán a változásokat. Az első gyermeket vállalók számára minden ismeretlen, éppen emiatt várakozással teli élik meg napról-napra állapotukat. Van ebben valami misztikus. Aki még nem tudja, hogy mire számíthat, mert először tapasztalja meg az áldott állapotot, annak talán még olykor kicsi félelmetes is lehet ez az ismeretlen terep.

Amint az orvos ultrahangos felvételével igazolni tudja a terhességet, valóssá válik minden. A kismamák nézegetik pocakjukat, hiszen hétről hétre nagy változást mutathat a has formája, nagysága, és még inkább azt várják, hogy babájuk megmozduljon.

Nagy mozgásokra várunk, de azt csak később fogjuk érezni. A baba már akkor mozog a pocakban, amikor talán még az édesanyja azt sem sejti, hogy valaki készülődik odabent. A magzati mozgás a várandósság 7. vagy 8. hetében már megkezdődik, akkor fejlődnek ki ugyanis a végtagok. Ezekben az icipici kezecskékben és lábacskákban még nincs akkora erő, hogy érezzük a kalimpálásukat, de a magukhoz mért erővel mégiscsak mozognak.

Egy, az első trimeszterben lévő terhesség során a magzat számára még akkora a hely a méhben, hogy bátran foroghat, bukfencezhet, izeg-mozog. Ezek a mozgások már a 9. héttől beindulhatnak, de még mindig olyan kicsik a végtagok, és gyengék az izmok, hogy nem érzi az édesanya a mozgást. Jó néhány hét telik el addig, amíg a várandós nő végre megtapasztalja, hogy milyen babája mozgását belülről érezni. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb kismama a várandóssága 18-20. hete között érzi először, hogy magzata mocorog, de akinek vékonyabb a hasfala, az hetekkel korábban megtapasztalhatja babája ficánkolását, bunyózását.

Várandós anya legyen a talpán, aki az első mozdulatokat egyértelműsíteni tudja, hiszen az olyan, mintha a belek mozognának emésztés során, amelyet naponta tapasztalhat magán. Ráadásul az érzés is lehet a bélmozgásokhoz hasonlatos. Akkor válik egyértelművé a magzati mozgás, amikor olyan érzést tapasztal meg a nő, amelyet azelőtt még nem. Egyesek ezt enyhe áramütésnek írták le, mások buborékként tapasztalták babájuk első igazi mozdulatait.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)