Jump to content

Elvárások a kismama körül

2019. 07. 30. 19:00

Igazán áldott állapotban érezheti magát az a kismama, aki megérett arra, hogy kismama legyen, de még a korán és/vagy váratlanul érkező gyermekáldás is az, ha úgy tekint állapotára a nő és családja is.

A nem várt terhesség, a korán érkező gyermekáldás némi fejtörést okozhat a családban, de az éremnek a másik oldalán találhatók azok a párok, akik akár hosszú évek óta fáradoznak azon, hogy végre eredményessé váljon családalapítási tervük. Ahány család, annyiféle történetet meg lehetne osztani a gyermekvállalás nehézségeiről. Bizony, nehézség. Mert bár gyönyörű állapot és az élet csodája a fogantatás, a születés, mégis sokaknak már a teherbeesés feladja a leckét. A gyermeknevelés pedig nem egy gyaloggalopp.

Ne szaladjunk ennyire előre. Folyton elvárásoknak kell megfelelnünk, és ez már a gyerekekre is igaz, de felnőttként megsokszorozódnak ezek. Kismamának lenni mindenhogy más állapotot jelent. Fizikálisan érezzük a változásokat, és a külvilág számára is egyértelművé válik idővel. Ebben az állapotban is több mindent elvárnak tőlünk. Például azt, hogy örüljünk, hogy babát várhatunk, ezért ne jajveszékeljünk, ha fájd a derekunk, ha dagad a lábunk, mert biztos van a világban egy szuper kismama, aki soha egy „Jaj”-t nem adott ki a száján, fut, szalad, aktív, csodaszép. Egyszóval egy várandós nő minden pillanata csodás, és ehhez mérten kell a külvilág felé is tolni az információt. Émelyegsz? Gyötör a hányinger? Nem panaszkodhatsz senkinek, mert örülj, hogy kismama vagy.

Márpedig nem vagyunk egyformák, és az sem mindegy, hogy milyen életszakaszunkban érkezik a gyermek. A legnagyobb örömbe is beletud rondítani a fájdalom, kellemetlen érzések, és a hormonok munkájának köszönhetően ilyenkor még a lelkünk is megtépázódhat.

A kismamaság elvárása, hogy a nő a gyermekét természetes módon szülje meg. Ez a legtöbb várandós vágya is egyben, de az esetleges császármetszésről nem az édesanya dönt, hanem az orvosa, és annak komoly oka van. A minden zsigerében magát ősanyának tartó nő meggyőződése, hogy a hüvelyi szülés indíthatja el az igazi anyai ösztönt. Ha ez így lenne, nagyon sok rosszul nevelt, hozzá nem értő, ösztöneit el sem nyerő nő nevelné a gyermekét. Nyugalom! Az anyaság kérdése nem a szülés módjától függ.

A másik sarkalatos elvárás a szoptatás, amely ugyancsak a legtöbb édesanya vágya, ennek ellenére nagyon sokan találják magukat szemben olyan akadállyal, amely megnehezíti vagy akár teljességgel ellehetetleníti az anyatejes táplálást. Mert az az anya, nem is igazán anya, aki nem melleiből táplálja gyermekét, mert ez az anyák kötelessége. Aki pedig nem teljesíti anyai kötelességét, az nem is anya. Éppen elég feszültséget élhet át egy nő, ha nem tudja szoptatni gyermekét, nem kell még a lelkére beszélni azt is, hogy nem jó anyuka.

Celeb kismamák esetén szülés után néhány héttel később posztolt fotókon mutogatják, hogy milyen csúcsformában vannak a hiperszuper anyukák, és vannak, akik a striájukat, a megnyúlt bőrüket, a még vissza nem húzódott hasukat is meg merik mutatni hírnevük ellenére is. Mert a szülés, a terhesség nyomot hagy a testen, és ezek a legcsodálatosabb nyomok, amelyek idővel eltűnhetnek, finomodhatnak. A kismamáktól elvárják, hogy csinosak legyenek minél hamarabb.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)