Jump to content

Apa született, avagy a férfi szerepe terhesség alatt és után

2019. 03. 12. 19:00

Nemcsak a két sejt találkozásából fejlődő magzat megy át óriási változásokon, hanem a nő is, aki a szíve alatt hordja gyermekét.

Amikor terhességről beszélünk, akkor leginkább a nő jut eszünkbe, akinek teste folyamatosan és egyre látványosabban fog változni ahogy a magzata odabent fejlődik. A történet másik főszereplője természetesen maga a magzat, akinek érkezését mindenki várja.

Csak kevesen foglalkoznak azzal, hogy legjobb esetben a történetbe egy harmadik személy is beletartozik, méghozzá az apa. Ugyan nem az ő testében növekszik egy új élet, mégis fontos szereplője lehet a terhességnek, a szülésnek is.

Ideális esetben az apukák végig figyelemmel kísérik párjuk állapotát, és a kilenc hónap alatt nemcsak a szükséges vizsgálatokra kíséri el várandós társát, hanem megteremti otthon is a feltételeket ahhoz, hogy az újszülött méltó helyre érkezhessen. Még ennél is nagyobb feladata az, hogy a szülésen párja mellett jelen legyen. Ha más nem, legalább a szülészeti osztályon feltűnjön abban az időben, amikor gyermeke a világra készül kibújni.

A szülést fájdalmait, fáradalmait a szülő nőtől senki nem veheti át, de lélekben sokat jelenthet az, ha a társ jelen van, fogja a kezét, törölgeti a homlokát. A szülés után azonban nemcsak egy kisbaba született meg, hanem egy anya és egy apa is. Ez új minőségbe emeli az emberi életet.

Amíg az újszülött főleg édesanyjától függ, az ő anyatejjel való táplálása fizikailag erősíti, a bőrkontaktus, babusgatás, szeretgetés, testi érintkezés pedig mindkettejük kapcsolatát mélyíti, addig az apára egyéb feladatok hárulnak, úgymint beszerzés, segítség a háztartás vezetésében. Miközben mindenki izgul, hogy baba és mama egészsége rendben legyen szülés után, addig a kispapára nem is gondolnak. A kisbabák születésekor az apukáknak ugyanúgy dolgozniuk kell, és nem foglalkozik velük szinte senki. Nemcsak szexuális téren észlelnek hiányt, de a figyelemben és a gyengédségben is.

Míg korábban a párok egymással foglalkoztak, a gyermek születése után a férfi pozíciója eggyel hátrébb csúszik.

A harmonikus párkapcsolatban is nagy változást eredményez a baba érkezése akkor is, ha tervezett gyermekvállalásról van szó. A legjobb esetben együtt élik meg a babavárás minden csodáját, és a nehézségeket, izgalmakat is. A hormonok szintjének változásával a várandós nő viselkedésében változások állhatnak be, és ugyanez jelentkezhet a szülés után is. A baba megszületése után ráadásul az intimitás és odafigyelés szűnhet meg a nő részéről, így joggal érezheti magát a kispapa mellőzöttnek.

A cél természetesen nem az, hogy a baba világrajövetelével a családi egység felbomoljon. Sőt, de ehhez arra van szükség, hogy kölcsönös legyen a figyelem. Meg kell találni arra az időt és a módot, hogy a babával való foglalkozás mellett jusson idő a férfire, az apára is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)