Jump to content

Kerekded baleset

2019. 03. 07. 19:00

A várandósság megváltozott állapotot jelent, amibe akár a rosszullétek is beletartozhatnak az első trimeszterben, de ez nem mindenkire nézve kötelező érvényű. A más állapot más életmódot követel meg.

Nemcsak arról van szó, hogy jobban odafigyelünk az étkezésünkre, hanem óvjuk magunkat az esetleges balesetektől, a lehető legkisebbre igyekszünk csökkenteni a veszélyes helyzeteket.

Aki már a várandósság első idejében küzd a rosszullétekkel, az nagyon nem is gondolkodik a sportoláson. Természetesen a mozgás nagyon jó dolog, és bizony a megváltozott állapottal nincs egyensúlyban teendőink száma. Az élet ugyanúgy megy tovább, csak már pocakosan. Ha pedig még nincs is pocak, akkor annak a tudatában, hogy a méhünkben egy élet fejlődik. A vidéki, de még a nagyvárosi közlekedés egyik leggyorsabb, környezetkímélő megoldását jelenti a kerékpározás. Sok kismama választja ezt a megoldást, ha A-ból B-be el szeretne jutni. Talán a rosszullétek ideje alatt mindegy is, hogy mivel közlekedik az ember, hiszen a hányinger ugyanúgy jelen lehet akkor is, ha autót vezetünk, mintha a kerékpár nyergébe ülünk, esetleg tömegközlekedési eszközt használunk. A kismamák számára nem tiltott közlekedési mód a kerékpározás, de ehhez érdemes a nőgyógyásszal is konzultálni. Nem versenyszerű kerékpározás kell a várandósság ideje alatt érteni, hiszen a hosszú távon nemcsak a táv megtétele okozhat gondot, hanem a tekerés is kényelmetlenné válhat. Mégis kiváló mozgásforma lehet a kismamák számára. Az első trimeszter a kritikus a várandós nők esetében, de ha azon túl vannak, akkor a biciklizés karbantarthatja az izmokat, a friss levegő is jó hatással lehet.

Annyit érdemes kerékpározni, amennyi az állapotos nő számára kényelmes, nem jár fájdalommal, hanem csak a testmozgás még kellemes formáját biztosítja. A kerékpározásban eleve benne rejlik annak lehetősége, hogy a bicikliző elesik, így ez kismamáknál is előfordulhat, ezért a lehető legbiztonságosabban kell biciklizni. Amennyiben lehet, a nagyobb forgalmat kerülni érdemes. Olyan időpontban kerékpározzanak, amikor gyérebb a forgalom. Az is nagyon változó, hogy kinek, mikor kell lemondania a biciklizésről várandósan. Az utolsó trimeszterben a legtöbben már nem mernek nyeregbe ülni, mert a növekvő pocakjuk akadályozza a kerékpár kormányozásának biztos módját. Ilyenkor már érdemes a közlekedésnek ezt a módját kerülni.

Vajon az autóvezetés sokkal jobb megoldás? Nem az élet alkalmazkodik hozzánk, ha abban változás áll be, hanem nekünk kell. Ha a biciklit kénytelenek vagyunk letenni, akkor jöhet az autó, de sok kismamát az utolsó hónapokban már zavar az öv. Nemcsak kényelmetlen, hanem az állapotra nézve is veszélyes lehet az öv szorítása. Erre szolgál az úgynevezett övterelő, amely a biztonsági öv alsó pontját a pocak alá vezeti, és így az öv szorítása nincs jelen.

Bármikor érheti a várandós nő pocakját ütés, akár egy esés közben is. Ez a kerékpározás, autóvezetés nélkül is megtörténhet, de ha a baba mocorog, nincsenek hasi görcsei, hüvelyi vérzése, a magzatvíz nem szivárog, akkor elméletileg nagy baj nem lehet, de a kismamák többsége akkor érzi magát biztonságban, ha ezt a nőgyógyász is megerősíti. Mindenképp érdemes orvoshoz menni és elmondani a történteket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pexels.com (A képek illusztrációk)