Jump to content

Babavárás és hízás

2019. 02. 15. 19:00

A várandósság egy olyan megváltozott állapot, amely biztosan a női test változásával, valamennyi hízással is jár. A plusz kilók felszedése természetes velejárója a babavárásnak.

Valóban így van ez, természetes is, hiszen egy magzat kezd növekedni a női testben, akinek ugyancsak súlya van. Igen ám, csak van az a súlyhatár, amelyik még egészséges, és annak átlépése megnehezíti a kismama életét és kihatással lehet a magzat és a mama egészségére is.

A nők esetében zajló testsúlyváltozást már akkor is érzékenyen kezelik, amikor még szó sincs áldott állapotról. Azonnal észre vesszük, ha az ing gombjai szétnyílnak, ha a nadrágot csípőben, fenékben nehezebb felhúzni, és megküzdünk a cipzárral, gombokkal. Egészen máshogy reagálunk arra, ha ez azért történik, mert egy új élet növekedik testünkben. Már a babavárás tudata elég ahhoz, hogy úgy érezzük magunkat régi ruháinkban, mintha minden szorítana, feszülne, pedig pocakunk még egyáltalán nem nőtt.

Az orvosi és védőnői vizsgálatokkor történő súlyméréssel megtudható, hogy a kismama a magasságához, életkorához és a várandósság idejéhez mérten ideális testsúllyal rendelkezik-e vagy sem. Sok mindentől függ, hogy milyen mértékben gyarapszik a kismama. Van ugyanis egy átlagérték, de senkire nem lehet ráhúzni egy sablont pont azért, mert minden nő más ütemben gyarapszik.

Az egyértelmű, hogy a várandósággal együtt jár a súlygyarapodás. Fogyókúrázni egyenesen tilos, hiszen azzal veszélybe sodorná az édesanya magzatát és saját magát is. Aki úgy gondolkodik, hogy terhessége során kettő helyett kell ennie, az lényegében olyan plusz kilók felszedését engedi meg magának, amely nem lenne indokolt, pláne nem a magzata érdekében.

A kismamák jelentős részénél jelentkezik a kívánóság, és valljuk be, nehéz ennek ellenállni. Aki mégis tud magán uralkodni, az a súlya felett is kontrollal bír.

A könnyebben hízó hölgyek várandósság idején azzal szembesülhetnek, hogy a nem éppen pozitív tulajdonság fokozottan érvényesül.

A női szervezet legnagyobb változását a várandósság okozza. Fokozatosan alakul a test a magzat növekedéséhez mérten, így egyre lanyhább lesz a belek működése, vagyis maga az emésztés is, ám ennek következtében a vitaminok és ásványi anyagok is hatékonyabban tudnak felszívódni, ám ez járul hozzá a hízáshoz is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)