Jump to content

Influenza és várandósság

2019. 01. 17. 19:00

A téli időszak kedvez a megfázásos, influenzás megbetegedéseknek. Betegnek lenni senki számára nem jó, de egy állapotos nő számára még akár veszélyes is lehet.

Az influenza és a megfázás tünetei nagyban hasonlítanak, hiszen mindegyik esetében jelentkezhet az orrfolyás, köhögés, láz és izomfájdalom is. Amíg a megfázás eltarthat akár heteken keresztül is, a szűnni nem akaró köhögés, orrfolyás megnehezítheti az életünket, addig az influenzát hamarabb magunk mögött tudhatjuk, habár a betegség tünetei fájdalmasabbak, intenzívebbek, és szövődményei is sokkal súlyosabbak lehetnek, akár tüdőgyulladás is kialakulhat belőle.

Önmagában fájdalmas az influenzát legyűrni, de ha azt egy kismamának kell elszenvednie, még fontosabb, hogy minél hamarabb kigyógyuljon belőle.

Amennyiben a várandós nő influenza jellegű tüneteket vesz észre magán, a legfontosabb, hogy tudjon pihenni. Az influenza nem jelent veszélyt a magzatra egészen addig, amíg az anya szervezete jól küzd a betegség ellen. Az influenzára jellemző tartósan magas láz lehet az, ami veszélyes a babára nézve. Ha az első, valamint a harmadik trimeszterben jelentkezik a betegség, a láz, akkor fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, valamint korábban beindulhat a szülés is.

Gondot okozhat a fájdalom- és lázcsillapítás is, ugyanis néhány erre irányuló gyógyszer eleve nem szedhető várandós nők számára. Ilyenkor használhatók a gyógynövényes, természetes lázcsillapító technikák. Gyógyszert csakis orvosi vélemény után lehet szedni.

Sokan tartózkodnak az influenza elleni védőoltástól, ám az sem a babára, sem az anyára nézve nem jelent veszélyt. A már kialakult járvány ellen ugyan nem tudja felvenni a harcot a frissen beadott védőoltás, azt ugyanis megelőzés céljából érdemes felvenni. Az influenza elleni oltással elkerülhető válik a betegség.

Aki mégiscsak óvakodik az oltás beadatásától, az kerülje a beteg emberek társaságát, és javasolt naponta többször, szappanos kézmosással fertőtleníteni magukat. Várandós nőként amennyire csak lehet, influenzás időszakban kerülni kell a tömegközlekedési eszközök használatát. Minél több kamilla, csipkebogyótea, valamint C-vitamin fogyasztása javasolt.

A megfázás és az influenza egyik kellemetlen és a napokat tönkretevő tünete az orrfolyás, az orrdugulás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)