Jump to content

Nem mindig öröm a két csík

2018. 12. 11. 19:00

Sok pár tervezi a családalapítást, és hónapról, hónapra várják, hogy az egyik terhességi teszten végre megjelenjen az, amit látni szeretnének.

Azok a párok, akik már egy ideje tervezgetik, hogy babát szeretnének, talán tartalékban mindig van otthon egy terhességi teszt, és minden alkalommal azt várják, hogy végre pozitív legyen a teszt. Átható örömmel beteljesült álomként fogadják azt, ha a teszt pozitív.

A pozitív teszt eredményét természetesen orvosnak kell megállapítania, ám ez az örömhír nem mindig enged a boldogságnak.

A terhességi tesztek a HCG hormon megemelkedett szintjét képesek kimutatni, amely a várandós nő méhlepényében termelődik. Amikor a teszt pozitív, akkor lényegében ennek a hormonnak a magasabb értékét mutatja, de ez nem mindig azt jelenti, hogy a nő áldott állapotban van. A terhességi hormon szintjét ugyanis a méhen kívüli terhességet is megnövelheti. Habár ebben az esetben is sikeres megtermékenyülésről van szó, azonban a megtermékenyült petesejt nem kezd vándorolni a méh felé, hanem a petesejt a petevezetékben ágyazódik be. A megtermékenyülés és osztódás is ugyanúgy zajlik, ám nem a megfelelő helyen, így a petevezeték nem bírja az osztódó sejtek nagyságát felvenni és szétrepedhet, amely súlyos belső vérzést, vagy akár halált is eredményezhet.

A sikertelen teherbeesés során is megemelkedhet a HCG szintje. Ebben az esetben azért nő meg a terhességi hormon szintje, mert a megtermékenyülés tényleg végbemegy, azonban ha valami mégis gátolja a terhességet, az idő előtt megszakad és korai vetélést eredményezhet. A pozitív teszt eredményének tehát még így sem biztos, hogy maradéktalanul örülni lehet. Legalábbis nem érdemes ideje korán.

Az is lehet, hogy a teszt minősége nem az, ami megbízható eredményt közöl, így az olcsó, nem minőségi termékek esetében azzal is számolni kell, hogy nem valós eredménnyel mutat. Más hormon megemelkedett szintjére is reagálhat úgy, hogy várandósságot jelez.

Ugyan nagyon ritka, de az is előfordul, hogy a babatervezés során a terhességi teszt pozitív eredményt produkál, azonban nemhogy gyermekáldással nem kell számolni, de a pozitív jel tumort jelez. A pozitív terhességi teszt után a nőgyógyász fogja a terhességet megállapítani. Így ha a pozitív teszt ellenére mégsem terhességről van szó, akkor megkezdődhet a betegség felderítése, kezelése.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pexels.com)