Jump to content

Az étrenddel is sikeresebbé válhat a babaprojekt

2018. 11. 22. 19:00

Ha eljön az ideje, minden nő agyában elkezd mocorogni a gondolat, hogy anyává szeretne válni. A körülmények és az életutak mások, így ez kinél korábban, kinél pedig később következik be.

A babavárás tehát már fejben eldől, de természetesen tenni kell azért. Nemcsak az ivarsejteknek kell találkoznia, de olyan ideális állapot szükséges, ami a sikeres megtermékenyítést lehetővé teszi.

A fogantatás előtti fél évnek nagy szerepe van abban, hogy a testünket felkészültté tegyük az anyaságra, apaságra. Ehhez szükséges az életkörülmények és az egzisztencia megteremtésén túl az anyai szervezet megerősítése, az apa egészségének biztosítása. Ezt nemcsak terhesvitaminok szedésével lehet elérni, hanem az életmód és az étrend is sokat számít. Természetesen egészségtudatosan kell élni, amelybe a vitaminokban, rostokban gazdag alapanyagok fogyasztása és a mozgás is beleértendő.

Jelenkori problémáink egyike, hogy a párok egy részének nagyon nehéz a családalapítás. A fogantatás elmaradásának oka legtöbbször a hormonális rendszer vagy a peteérés zavarában lelhet. Természetesen nemcsak a nőknél léphet fel probléma, hanem a férfiaknál is. A tudatos gyermekvállalás mindjárt kezdődhet mind a két szülőnél alapos orvosi vizsgálattal.

A petesejtek érése körülbelül három hónapon át keresztül történik, ezért szükséges már a családalapítási szándék előtti legalább fél évben tudatosan odafigyelni a leendő szülőknek egészségükre.

A táplálkozásra és a mozgásra alapvetően minden embernek oda kellene figyelnie, de azok, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének gyermeket vállalni, fokozottabban igaz ez. Az egészséges táplálkozás mellett szükséges lenne elhagyni a káros szokásokat. A dohányzás nagy mértékben lecsökkentheti a fogantatás esélyét, így mind a két fél részéről el kell azt hagyni. Ugyanez érvényes az alkoholfogyasztásra is.

A kávéfogyasztásról a babavárás előtti időszakban sem kell teljesen lemondani, de napi egy csésze feketén túl már ugyancsak csökkenti a megtermékenyülés esélyeit. Bizonyos kémiai anyagok is rontják a fogantatás esélyét.

Ami azonban kedvezően hathat az egészségre nézve, és még a családalapításban is javunkra válhat, az a B6-vitamin, a folsav, a szelén, a cink bevitele.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)