Jump to content

Ha jön a vajúdás ideje

2018. 10. 09. 19:00

Az az édesanya, aki már korábban szült, jól tudja, hogy a vajúdás közbeni vizsgálatok mind azt a célt szolgálják, hogy behatárolhassák a szülés várható idejét. Az első babájukkal vajúdó kismamák eközben csendben lebontják a csempét a szülészet faláról és azt sem tudják, hogy mi történik körülöttük.

Mert annyi biztos, hogy a szülés fájdalmas, ámde annál csodálatosabb folyamat. Az első babájukat világra hozó nők számára felvázolhatnak valamiféle képet a szülés menetéről, de megérteni akkor fogják, amikor valósággá válik minden.

Honnan tudjuk, hogy a vajúdás hamarosan a végéhez, vagyis a szüléshez közeledik? Mikor nyomhat az a kismama úgy, ahogy a filmekben is láthatjuk?

Nos, a vajúdás első szakaszában a tágulási folyamat zajlik le. Ez idő alatt kitágul a méhszáj akkorára, hogy a baba át tudjon haladni azon, mint ahogy létrejön a szülőcsatorna is. A vajúdás második szakasza pedig az, amikor a szülőcsatornán keresztül, a tolófájás által világra érkezik az újszülött.

A várandósság minden nő esetében más lehet, még akkor is, ha már nem egy gyermeket szült a világra valaki. Egyeseknél sokkal gyorsabb és intenzívebb lefolyású, míg másoknál akár egy napon keresztül is elhúzódhat.

A filmekben azt látjuk, hogy elfolyik a magzatvíz és perceken belül beindul a szülés. A vajúdás abban nyilvánul meg, hogy visítozik a nő, szorítja társa kezét, szitkozódik, fújtat és nyom. A valóságban azonban nem így működik. A vajúdás minkét szakasza jóval hosszabb lehet, sőt a tágulási szakasz átlagosan 11-19 óra is lehet. Amíg a baba megszületik, addig akár egy nap is eltelhet.

A vajúdás ideje alatt a szülész orvos méhszájvizsgálattal ellenőrzi, hogy a tágulási folyamat hol tart, mikor várható a baba érkezése. A cseppet sem kellemes és fájdalommentes vizsgálat szükséges.

A vajúdás első szakaszában és az idő telésével a kismamák nemcsak fáradnak, de egyre nagyobb fájdalmakkal szembesülnek, így minél kevesebbet beszélnek, annál valószínűbb, hogy a második szakasz felé közelítenek. Ugyancsak árulkodó jel lehet a hüvelyváladék mennyisége és színe. A véres hüvelyváladék arra utal, hogy a tágulás egyre nagyobb fokú.

Az úgynevezett lila vonal megjelenése is azt jelzi, hogy hamarosan megszületik a baba. A lila vonal a vajúdó nők jelentős részénél jelentkezik, amely a magzat fejének a keresztcsont környékén található erek megnyomása miatt alakul ki a végbélnyílástól a farpofák között haladva egészen a keresztcsontig. Minél jobban nyomja a magzat ezeket az ereket, annál látványosabb ez a vonal.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)