Jump to content

Terhesség negyvenen túl

2018. 07. 08. 11:53

Egyre többen vannak, akik a negyedik x után is vállalnak gyermeket. Ez általában egy jól átgondolt döntés eredménye, akár az első, akár a harmadik, negyedik gyermek érkezik a családba. A negyvenen túli terhesség akkor tehát édes teher?

Sok oka lehet, annak hogy egy nő negyvenévesen vállal gyermeket. Szeretik ezt a karrier számlájára írni, hogy a negyvenévesen gyermeket vállaló nőknek fontos a szakmabeli kiteljesedés, hogy a prioritások eltolódtak. Ez csak kis részben igaz. Hiszen nagyon sokan számolnak be arról, hogy a párkeresés során megélt csalódások elől pont a munkába menekülnek, és nem fordítva. És ne feledkezzünk meg az egyre gyakoribb nőgyógyászati vagy hormonális eredetű betegségekről se, mint a PCOS vagy az endometriózis, melyeknek felderítése, kezelése hosszú éveket, évtizedeket vehet el egy nő életéből.

Ez persze fokozottan igaz az anya életkorának előre haladtával. Hiszen az orvosok szerint a gyermekvállalásra ideális biológiai kor 18-29 év között van. Ebben az időszakban a legtermékenyebb a női szervezet, és a legkisebb a valószínűsége a genetikai jellegű betegségeknek. Negyven év feletti terhesség esetén ennek és a vetélésnek is nő a kockázata. 

Minden kismama átesik egy terheléses vércukorszint mérésen. Akinél indokolt, mert terhességi diabétesze van, annak pedig folyamatos kontroll alatt kell lennie. Ez az esetek többségében diétával, testmozgással, életmódváltással kordában tartható, a probléma pedig a szülést követően meg is szűnik. Extrém estben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Gyakoribbak a kromoszóma-rendellenességek, így a szűrővizsgálatok is a negyvenen túli terheseknél. Ezeket a rendellenességeket genetikai ultrahang és vérvizsgálat kombinációjával lehet kiszűrni. A Down-szindróma, az Edwards-kór és a Patau-szindróma előfordulási esélye negyven év felett jelentősen nő.

(Forrás: babasoldal.hu | kép: nlcafe.hu)