Jump to content

Minden amit frissen szült anyaként tudnod kell

2017. 10. 04. 20:07

A nyilvánvaló mellett, mint hogy számíts az éjszakai szoptatásokra, vagy hogy mindig büfiztesd meg a babát, vannak olyan dolgok, amelyekről kevés szó esik, pedig beszélni kell róluk.

1. Ne nézegesd magad meztelenül a tükörben legalább 6 hónapig. Hidd el, jobban jársz, ha nem vizslatod a tested szülés után. Nem úgy néz ki és nem is olyan állagú, amilyen terhesség előtt volt. Felpuhult, plöttyedtnek érzed, és nem érted, hogy hat héttel a szülés után miért nézel ki még mindig terhesnek. Hat hónap alatt egész jól visszarendeződik, addig inkább kerüld el a tükröket.

2. Tényleg van olyan, hogy negyedik trimeszter. Ez az az időszak, amikor már nem vagy terhes, de még messze vagy a szülés előtti állapotodtól. Nem mennek rád a régi ruháid, de a terhes cuccok már túl nagyok. Eléggé lehangoló időszak. A megoldás az, ha azokhoz a ruhákhoz ragaszkodsz, amiket a második trimeszterben hordtál, és minden mással várj még pár hónapot.

3. Vedd meg a legnagyobb betétet, amit találsz. A legjobb a Tena betét, minden reklámozási szándék nélkül. Akkora legyen, mint egy pelenka, mert olyan mennyiségű vérrel szemben, ami távozik belőled az első pár hétben, nagy nedvszívóképesség kell.

4. Óvatosan az alkohollal. Mert az egyik pillanatban azt mondod, hogy csak egy pohár vörös bort iszol, az jót tesz a vérképzésnek, a következőben pedig már az üveget szorongatva ülsz a kanapén. Nem jó ötlet egy újszülött mellett.

5. Ha diétázni szeretnél, akkor vágj bele azonnal. Nem fogyókúráról beszélünk, hanem helyes, egészséges étkezésről. Ha csak halogatod, hogy bevezesd az egészséges ételeket, és ráfogod a szoptatásra, akkor könnyen azon kaphatod magad, hogy az összes szülés utáni szorongásodat ételbe fojtod. Az egész életed felfordult, kialvatlan vagy, morcos és tehetetlen. Az egészséges étkezéssel legalább azt érzed majd, hogy a tested fölött visszanyerted a hatalmad.

6. Ne feledkezz meg róla, hogy emberből vagy, akinek szükségletei vannak. Kilenc hónapig minden rólad szólt, most pedig, hogy megszületett a babád, mindenki csak vele foglalkozik. Az a helyzet, hogy valahol a kakis pelenkák és lebukott rongyok mögött ott vagy te is, akiről gondoskodnod kell. Néha bízd a babát másra, és menj el otthonról. Mindegy, mit csinálsz, hogy fodrászhoz mész, vagy csak körbesétálod a háztömböt, miközben a 90-es évek slágerei bömbölnek a füledbe. Csak ne feledkezz meg magadról. Fontos vagy.

(Forrás: babasoldal.hu)