Jump to content

Tévhitek a terhességről

2017. 01. 10. 11:56

A várandósságot hihetetlenül sok tévhit övezi, a szépségápolástól kezdve, a mozgáson és étkezésen át egészen a vitaminok pótlásáig. De vajon mekkora valóságalapjuk van ezeknek az állításoknak? Valóban veszélyes a kávé, a hajfesték, vagy éppen a sport a babára?

Nem lehet hajat festetni

Nem ritka, hogy a kismamák hatalmas lenövéssel küszködnek a terhesség alatt, ugyanis nem mernek hajat festetni – miközben a szálak az átlagosnál sűrűbbek és gyorsabban növekednek. A hajfestés tilalma onnan ered, hogy a hatóanyagok felszívódhatnak a fejbőrön keresztül, károsítva ezzel a magzatot. De mi az igazság?

A kutatások szerint olyan kevés veszélyes anyag érkezik így a szervezetbe, ami nem okozhat gondot. Ráadásul vásárolhatsz allergénmentes hajfestékeket, használhatsz színezőket is, vagy kérhetsz melírt, így a festék alig, vagy egyáltalán nem érintkezik a fejbőröddel.

Nem lehet manikűröztetni

A másik gyakori szépségápolással összefüggő tévhit, hogy a kismamák nem járhatnak manikűröztetni. Nem csoda, hogy ez az állítást belopta magát a köztudatba, hiszen sok szakmabeli is javasolja a körmök „pihentetését” a festések között, holott mégiscsak egy élettelen szarulemezről beszélünk.

A körömlakkozás, de még a műköröm sem ártalmas, csupán arra kell ügyelni, hogy megfelelő szakembert válassz. Így elkerülhető, hogy vegyszer kerüljön a bőrödre, illetve belélegezd a reszelés közben keletkező port. Szüléshez azért csináltass rövid körmöket, és az sem árt, ha nem kérsz színes lakkot (a körömlemezed színe fontos jelzéseket adhat az orvosoknak), de egyébként semmi sem indokolja, hogy mellőzd a manikűrt.

Nem lehet mozogni

Szerencsére ez a tévhit manapság már teljesen megdőlt, talán annyira, hogy sokan átesnek a ló túloldalára. A lényeg itt is az arany középút: ha idáig is edzettél, akkor most se add fel, de természetesen enyhítsd a gyakorlatok nehézségén. Ha viszont semmit sem sportoltál, akkor ne most vágj neki teljes erőbedobással!

Fontos a jó állóképesség megtartása, és persze a vérkeringés fokozása, de csak olyan sportokat űzhetsz, amik nem veszélyeztetik a magzat egészségét, és amik nem emelik meg túlságosan az egyébként is magas pulzusodat. A mozgással várd meg az első orvosi konzultációt, és ha nem vagy veszélyeztetett, nyugodtan sportolj – mindkettőtöknek jót tesz!

Nem szabad kávét inni, májat enni

A terhességet érintő tévhitek nem csak a szépségápolásra és a mozgásra vonatkoznak. Igen jelentős listája van annak is, mit ehet, és mit nem a kismama! Először is szögezzük le: tévedés, hogy bármennyit és bármit a tányérodra tehetsz, ugyanis ez nem csak a szülés után okoz gondokat, a terhesség alatt a babára is veszélyes cukorbetegséget válthat ki. Átlagosan napi plusz 200-300 kalóriára van szükséged, nem többre – és persze az sem mindegy, ezt milyen formában pótolod.

Azonban a legtöbb intés felesleges aggodalomkeltés, és szájról szájra terjed: ehetsz felvágottat, májat, ihatsz kávét, és az édességtől sem kell feltétlenül rettegned… Persze akadnak kivételek (pl. nyers hús), de a lényeg a minőség és a mérték!

A vitaminoktól óriási babád lesz

Egyesek szerint csupán újabb lobbi a gyógyszerpiacon a vitaminszedés, pedig ezt már számtalan vizsgálat megcáfolta. Nem kell attól aggódnod, hogy a tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok pótlásának eredményeként hatalmas babád születik! Az ő méretét sokkal inkább az befolyásolja, mit és mennyit eszel.

Utóbbival egyébként főleg magadat segíted, hiszen a baba tőled vonja el az életben maradáshoz, fejlődéshez szükséges anyagokat, így pl. a kalciumot a csontjaidból és fogaidból, ha nincs kielégítő készleted. Persze az ő növekedését is segíted, ha az egészséges táplálkozást kiegészíted olyan vitaminokkal, amikből a földrajzi adottságok, vagy éppen az évszak miatt hiányt szenvedhetsz.

(Forrás: bien.hu)