Jump to content

Okosabbak és egészségesebbek a harminc feletti szülők gyerekei

2015. 12. 28. 12:01

Egy friss kutatás arra jutott, hogy a babának csak előnyére válik, ha az anyukája a harmincas éveiben jár, amikor világra hozza.

A harmincas éveikben szült anyák gyermekei okosabbak és egészségesebbek is – állítja egy friss kutatás, mely a Biodemography and Social Biology című szaklapban jelent meg.

A kutatást a Millennium Cohort tanulmány adatai alapján végezték, mely közel 18 ezer brit gyermek fejlődését követi nyomon. A vonatkozó adatokat megvizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy azok a gyerekek érik el a legmagasabb kognitív pontszámokat, akiknek a születésekor az édesanyjuk a harmincas éveiben járt. Kiderült továbbá az is, hogy a negyvenes éveikben szülő nők gyerekei a leginkább hajlamosak az elhízásra.

„Azok a nők, akik a harmincas éveikben lesznek először anyák, többek között iskolázottabbak, magasabb a jövedelmük, és nagyobb eséllyel élnek stabil párkapcsolatban. Egészségesebb életmódot folytatnak, korábban kezdik meg a terhesgondozást és általában tervezett a várandósságuk” – magyarázta az eredményt dr. Alice Goisis, a kutatás vezetője a The Timesban.