Jump to content

Hogyan táplálkozzon a kismama nyáron?

2015. 08. 16. 17:13

A terhesség ideje alatt a kismamáknak többet kell törődniük életmódjukkal, táplálkozásukkal. Oda kell figyelni miből mennyit, milyen minőségben fogyasztanak, hiszen már a kora magzati korszakban fontos, hogy a gyerek miből táplálkozik.

A terhesség idején a leggyakoribb veszély a túltáplálás. Téves nézet, hogy ilyenkor a kismamáknak „kettő helyett” kell ennie, ugyanis ez a nem kívánt súlygyarapodáshoz vezet. A nyári időszak különösen nehéz lehet, ha az utolsó trimeszter esik a legmelegebb hónapokra. Ilyenkor a fokozott folyadékbevitelre felügyelni kell. Állandóan legyen nálunk ásványvíz. A kánikula legmelegebb napjain ha tehetjük maradjunk otthon, a hűvös szobába vagy légkondícionált helyre menjünk.

– Radikális fogyókúra nem ajánlott, csak a terhesség és szoptatás befejezése után!

– Általános nézet, hogy ilyenkor nincs szükség egyedi diétára (csak különleges esetben- pl. terhességi cukorbetegség alatt, egyedi szokásoknál pl. vegán étkezéskor…stb), elég ha változatosan és színesen étkezzen.

– A fehérjék főleg a húsokban, tej, tejtermékekben és kisebb mennyiségben a növényekben is található. Fontos, hogy fogyasszon ilyenkor a kismama sok kefírt, joghurtot, sajtot, túrót, tejet, baromfi húst és belőle készített húskészítményeket. Kerüljük a zsíros, csípős, túl fűszeres ételeket.

– A táplálkozás gerincét a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségfélék, gyümölcsök adják. Ez nyáron nagyon egyszereű megoldani, fogysszunk salátákat, csírákat minél gyakrabban!

– Terhesség alatt elsősorban A,B,C,D vitaminokra, valamit kalciumra, vasra, foszforra, magnéziumra van szükség.

– A-vitamin : máj, tojás, tej, margarinok

– B-vitamin: zöldségek, gabonafélék, olajos magvak, tej, élesztő

– C-vitamin: friss gyümölcsök, zöldségek

– D-vitamin: tej, hal, hús, tojás, máj

– Folsav: leveles zöldségek

– Vas: májban, hús-félékben , vörös áruk

– Kalcium: tej, tejtermékek

– Jó hatással lehetnek az egyes gyógyteák- hársfa, csipkebogyó, jól helyettesítik a szénsavas üdítő italokat, amiket ilyenkor kerülni kell.

– A napi folyadék fogyasztása minimum 2 liter legyen! Kerüljük az úgynevezett üres kalóriákat- chipsek, cukrász és édesipari készítmények.

– Az ételkészítési eljárások során részesítsük előnybe a párolást, száraz hőben sütést, grillezést, mellőzzük a bő zsírban készült ételeket (lángos, rántott hús, egyéb rántott dolgok).