Jump to content

A legőrültebb terhességmegelőzési mítoszok III.

2015. 07. 18. 21:10

Már bemutattunk jó néhány elég furcsa megelőzési módját a terhességnek. De persze a lista végeláthatatlan. Jöjjenek most újabb furcsaságok.

Bizonyos pózok:
„Ha vannak olyan pózok, amelyek elősegítik a teherbe esést, olyanoknak is lenniük kell, amelyek megakadályozzák azt” – szól a feltételezés, ami sajnos a legkevésbé sem igaz. Tény, hogy minél mélyebb a behatolás, annál nagyobb a megtermékenyülés esélye, de nincs olyan testhelyzet, ami garantálná a védekezés nélkül is biztonságos szexet.

Sőt, tovább megyünk: még akkor is védekezni kell, ha nem hüvelyi közösülés történik, hanem másmilyen. Sok országban például ínyvédőt lehet kapni ilyen céllal, hogy a szájnyálkahártya felületi sérülésein keresztül se terjedhessenek a betegségek.

Megfelelő időpont:
Számos tévhit kering arra vonatkozóan, hogy egy nő mikor nem eshet teherbe: az első menstruáció előtt, a piros betűs napokon, fogyókúra alatt vagy szoptatáskor. Ezek közül sajnos egyik sem állja meg a helyét, mivel az emberi szervezet nem gép, ami mindig ugyanabban a másodpercben löki ki az érett petesejteket. Az első menstruáció előtt is létrejöhet a megtermékenyülés, mert peteérés után két héttel esedékes a vérzés, és ugye nem tudható előre, mikor fog bekövetkezni.

Menstruáció alatt is várakozhat érett petesejt, éppúgy, mint a ciklus többi napján – bár félidőben, tehát ovulációkor tényleg gyakrabban van. A fogyókúrás összefüggésnek annyi a háttere, hogy extrém koplaláskor, illetve anorexia esetén összeomlik a hormonháztartás, tehát tényleg lehet többhónapos ciklusszünet, aminek a végét ugyancsak nem láthatod előre, tehát bármikor termelődhet petesejted.

Szülés után pedig akár már hat héttel is jelentkezhet a menstruációd, ami azt jelenti, hogy a babád egyhónapos korában újból teherbe eshetsz – viszont itt akár az egyéves kimaradás is normális, aminek szintén nem látod előre a végét, ergo nem tudod, mikortól muszáj védekezned. Így a legbiztonságosabb, ha mindig megteszed.