Jump to content

A legőrültebb terhességmegelőzési mítoszok I.

2015. 07. 14. 21:02

Kóla a hüvelybe, reklámszatyor a péniszre, önkielégítés előtte, ugrálás utána... Összegyűjtöttük a legelvetemültebb tévhiteket, amelyekkel elvileg nem eshetsz teherbe. Sőt, a szoptatás állítólagos fogamzásgátló hatásáról is lerántjuk a leplet!

Kóla vagy gyömbér:
A tengerentúli szóbeszéd úgy tartja, hogy a kólás hüvelyöblítés vagy a gyömbérivás – illetve ezek tetszőleges kombinációja – hatékonyan véd a terhesség ellen, mivel elpusztítja a spermiumokat.

Nos, a cukros vagy édesítőszeres üdítők fogyasztásának egészségügyi hátrányaival mindenki tisztában van, de a hüvelyflórára gyakorolt hatásuk annál kevésbé ismert: nemcsak, hogy kellemetlen, ragacsos érzetet hagynak odalent, hanem még irritációt, sőt allergiás reakciót is okozhatnak. A hímivarsejtek egyébként másodpercek alatt jutnak el a méhszájig, tehát semmilyen mosakodó rítusnak nincs jelentősége a fogamzásgátlás szempontjából.

Önkielégítés:
Vannak, akik meggyőződéssel állítják, hogy ha a férfiak maszturbálnak „akció” előtt, akkor a hímivarsejtjeik a regenerálódási szakaszban „lustábbak” lesznek, így biztosan nem alkalmasak a megtermékenyítésre. A valóság ezzel szemben az, hogy egészséges szervezet esetén a sokadik magömléskor is teljes értékű spermiumok lökődnek ki.

Hasonló megfontolásból tűnik ésszerűnek, hogy a páros szex előtt elért orgazmus befolyásolja a petesejtek termelődését a nőknél. Ennek alapja, hogy a csúcsra érve tényleg képes a szervezet a ciklus közepétől eltérő időpontban is érett petesejtet termelni, ami azonban legalább 12 órán át, és legfeljebb 4 napig életképes marad.

Óvszer – rosszul:
Bombabiztosnak tűnik az elképzelés, hogy két óvszer jobban véd. Ez azonban egyfelől kényelmetlen, másfelől pedig veszélyes is lehet, hiszen a kondomok anyagát nem arra találták ki, hogy egyik réteg a másikhoz dörzsölődjön. Sőt, amennyiben az alsót gyárilag ellátták valamilyen síkosító anyaggal, a felső akár le is csúszhat róla, s kellemetlenséget jelenthet szex közben.

Vannak, akik költséghatékonysági megfontolásból többször is használják ugyanazt az óvszert, „ami már benne van, úgysem jön ki” alapon. Itt már viszont kifejezetten fennáll a terhesség kockázata, mert az újbóli felhelyezés során a gumi külsejére is kerülhet az ondóból, valamint a tartását veszített anyag könnyen kiszakadhat vagy elmozdulhat a második aktus során.

A legsúlyosabb hiba a más tárgyak – elsősorban zacskók – kondomként való alkalmazása, ami sérülés- és fertőzésveszéllyel is jár a megtermékenyítés reális esélye mellett.