Jump to content

Hogyan szervezd és valósítsd meg a napodat hatékonyan?

2023. 01. 08. 19:00

Szülőként, de főleg anyaként találkozhatunk azzal a problémával, hogy a nap elején felvázolt teendőinket nem sikerül aznap befejezni. Ez pedig frusztráló és nem a leghatékonyabb. Hogyan csináld jobban?

Anyaként, feleségként hogyan indítod a napodat? Listát írsz a teendőidről, vagy csak átgondolod, hogy aznap mit szeretnél elvégezni? Bármelyik módon vázolod fel a teendőidet, azzal az a baj, hogy csak arra az időre koncentrálsz, ami a te esti lefekvésedig belefér.

Nem lenne ezzel gond, de az élet nagy tervező és rendre belevegyít olyan nem várt elemeket, amelyek agyonvágják a tervedet. Vagyis, eltervezed előre a napodat és a legjobb forgatókönyv, ha azokat nap végére ki tudod pipálni, ám ez sokszor meghiúsul. A rövid időre megszabott listával, amely az aznapi teendőidet megszabja az a gond, hogy nem enged a jövőbe látni. Vagyis folyamatosan a jelenben tart és emiatt nem is látod azokat a lépéseket, amelyek szükségesek egy távolabbi projekthez. Ez a gondolkodás megrekeszt és a hatékonyság földbe tiprása.

Érdemesebb tehát nem napokra lebontva gondolkodni, hanem akár több napot felölelve átgondolni a teendőket. Ezzel arra is lehetőséget adsz, hogy az elvégzendő feladataidat logikusan csoportosítsd.

Hajlamosak vagyunk túlértékelni egy nap hosszát. Abba az ébren töltött 12-14 órába akarunk mindent belesűríteni. Ha ezt pedig még listázzuk is és nem bírunk azzal, az rosszul esik. Vagyis a realitások mentén kell átgondolni a teendőinket. Számolni kell azzal, hogy a gyerekektől ne vegyünk el időt csak azért, hogy az előre felvázolt feladatokat elvégezzük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)