Jump to content

A babaúszás remek kikapcsolódás babának és mamának is

2023. 01. 06. 19:00

Minden szülő vágya, hogy gyermeke minden téren egészségesen fejlődjön, ezért sok mindent meg is tesznek. Kiváló (fejlesztő) program lehet a babaúszás.

Sok városban alapvetően létező szolgáltatás a babaúszás, ahol szakképzett oktató segíti a babákat és szüleiket a vízben. Egyáltalán nem úszásra oktatják a kicsiket, tehát az elnevezés félrevezető. Ez egy kiváló családi program lehet, ahol az anya-baba, szülők-baba együtt lehetnek kiszakadva az otthon falai közül. Számos ponton segíti a gyermekek fejlődését, amelyek a későbbiekben kihatással lesznek a tanulás során is.

Rendben, jó program, de mégis mikortól?

A legtöbb szakember azt javasolja, hogy minél előbb érdemes elkezdeni az úszást, azonban a köldökcsonk meggyógyulását szükséges megvárni azért, hogy az ne fertőződjön el. Tehát már az egészen pici babákat is vízhez lehet szoktatni. Azt is figyelembe kell venni, hogy még működjön az úgynevezett búvárreflex, vagyis amikor a csecsemő arcát víz éri, automatikusan elzárja az orr- és szájnyílását, vagyis nem nyel vizet és nem fullad meg. Amint ez a reflex megszűnik, sokkal nehezebb az úszásoktatás. Ez körülbelül 6-7 hónapos korra eltűnik, úgyhogy még ez előtt érdemes belekezdeni.

Az úszás után sokkal jobban pihennek a babák – ez is egy fontos szempont. A megfázás elkerülésére ügyelni kell, mint ahogy arra is, hogy a víz tiszta és megfelelő hőmérsékletű legyen.

Mint mindennek, ennek is megvan az ellenvéleménye. Egyes szakemberek ugyanis azt mondják, hogy azok, amiket egy kisbaba az úszásoktatás során tanul, egyáltalán nem érvényesít a későbbiekben. Sőt, a picik eleinte keveset mozognak. A nap nagy részében alszanak. Vagyis a szándékosan vízbe merített babák túl hamar és nagyon aktív mozgásba kezdenek, ami siettetés.

Annyi biztos, hogy nagyon jó kikapcsolódás babáknak és a szüleiknek is, ugyanis az ilyen program segítségével a szülő is kiszakadhat a mókuskerékből és más felnőttek társaságában találhatják magukat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pexels)