Jump to content

Ússz, babám!

2019. 02. 19. 19:00

A gyermekükkel otthon lévő édesanyák egy munkával töltött időszakot szakítanak meg azzal, hogy gyermeküket gondozzák, neveljék. Ezt az időszakot úgy kell megélniük, hogy az a lehető legjobb legyen mindenki számára.

A legfontosabb természetesen, hogy a kisbaba megfelelően fejlődjön mind fizikumában, mint mentálisan is. Az anyatejes táplálást fokozatosan felváltó szilárd élelmek csak az egyik feltételt biztosítják a fejlődéshez. A szeretetteljes gondoskodás, a közösen töltött idő mind nagyon szükséges ahhoz, hogy egy gyermek boldogságához. A szülők gyakran keresnek olyan programokat, amelyek kisbabás családok számára is élvezhető. Lehet odakint hó, süthet száz ágra a nap, a babaúszás mindenkor jó szórakozás babának és mamának, vagy babának és az egész családnak. A kisbabák egy vizes közegből, édesanyjuk méhéből kerülnek a szárazabb világba. A víz tehát egyáltalán nem idegen a kisbabák számára. A víz a korábban élő emberek számára is fontos volt, így a gyermeknevelésben is megtalálták a hasznát. A víz ugyanis nemcsak az életet jelenti számunkra, hanem egy olyan lehetőséget, amely alkalmas a gyermekek fejlesztésére. Nem véletlen, hogy azok a családok, ahol lehetőség van rá, általában élnek is a babaúszással, hiszen az kikapcsolódás lehet a gyermekével otthon lévő kismama számára. Nemcsak kimozdulhat az anyuka és a család, hanem a társas kapcsolatokat is építheti. Ami azonban a legfontosabb, hogy a kisbaba hozzászokik a vízhez, a vízibiztonság kialakul, mindegyik érzékszervre hatással van a víz és a mozgásfejlődést is segíti.

A babaúszás tehát nemcsak pancsolást jelent a vízben, hanem játékos módszerekkel, a babák életkori sajátosságainak figyelembevételével történő foglalkozások sorozata, amelyet szakképzett oktató végezhet. A foglalkozások első lépe a vízhez szokatás, majd végső cél az úszni tudás. Emellett természetesen nagy szerepe van annak, hogy a babaúszás az anya és/vagy az apa jelenléte mellett történik, így a program igazán örömteli lehet mindenki számára.

A babaúszás elkezdésének időpontjáról megoszlanak a vélemények. Akár már a születés után, a köldökcsonk leesését követően meg lehet kezdeni a foglalkozást. Ha nem is ilyen korán, de mindenképp az első életév betöltése előtt érdemes megkezdeni a babaúszást. A kisbabák számára igazán felszabadító környezetet jelent a víz, és ha ebben a közegben az anyukájával és/vagy az apukájával együtt lehet, még hatásosabb a babaúszás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=608ClNBaBHo)