Jump to content

Élő koncert, új élmény

2018. 11. 27. 19:00

Már méhen belül kapcsolatba kerül a magzat a zenével, amely lehet tudatos, és kevésbé tudatos zenehallgatás az anya részéről. A zene egész életünkben jellemző és kedvelt hangforrásunk.

Életünk első zenei élménye nem a születés után kezdődik, hanem még méhen belül. Szinte biztosan igaz mindegyik kismamára, hogy a zene a mindennapjaikhoz hozzátartozik. Lehet ez úgy, hogy a rádióban hallgatja a zenét, de játszhat együttesben, énekelhet, vagy csak saját szórakoztatására dúdolgat, hallgat neki tetsző dallamokat.

A tudatos kismama, aki már a méhen belül jót szeretne magzatával tenni, zenét hallgat. A zene által is hozzájárulhat a nyugalomhoz és a megfelelő fejlődéséhez szükséges, ezért válogatott dalokkal nyugtatja magát és magzatát is. Később, a baba megszületése után ugyancsak tudatosan éneklünk, dúdolunk pici gyermekünknek, hiszen annyiféle mondóka és gyermekdal vár arra, hogy megtanítsuk nekik. Az interneten számos gyermekdal megtalálható, így könnyűszerrel zenéhez lehet szokatni a kicsi füleket akár úgy, hogy a szülők énekelnek, akár úgy, hogy megteszik helyettünk mások.

A babák még nem úgy hallgatják a zenét, mint ahogy a felnőttek teszik. Amíg mi vagy táncolunk a dallamokra, vagy a munkahelyen alapzajként szolgál a munkavégzés során, esetleg otthon lepihenve, nyugtatásként hallgatunk zenét, addig a kicsik nem képesek arra, hogy egyhelyben ülve vagy állva végighallgassanak egy-egy dalt. A zenehallgatása közben tesznek-vesznek, állandó mozgásban vannak.

Pontosan így kell elképzelni egy gyermekkoncertet is. Figyelembe kell venni a kicsi gyerekek életkori sajátosságait. Ebben a korban a környezetük felfedezése a céljuk, és ha eközben zene is szól, akkor csak még több inger éri őket. Amennyiben lehetőség van, érdemes kimozdulni gyermekkoncertekre, mert ez kikapcsolódást jelenthet a mamának, és jó szórakozást nyújt a babának. Egy ilyen alkalommal ugyanis sok szülő gyűlhet össze, akár barátságok is szövődhetnek, de alkalom adódhat tapasztalatcserére és levegőváltozásra is az anyukának, apukának. A babák pedig felfedezhetik saját korosztályukat, az idegen gyerekekkel való ismerkedést, barátkozást, játékot. A babakoncerten szóló zene mozgásra készteti a kicsiket. Tapssal, egyik lábról a másikra való billegéssel, dúdolással, popórázással, forgással fejezik ki tetszésüket.

A babakoncertek jelentik az első terepet arra, hogy a kicsi gyerekek találkozzanak az élőzenével, hangszerekkel. Új élményt kaphat a baba és a szülők egyaránt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)