Jump to content

Sapka mindig és mindenkor?

2023. 02. 18. 19:00

Teljesen általános és persze egyértelmű is, hogy az újszülöttet óvni kell a kihűléstől, ezért a születése után alaposan bebugyolálják a babát.

De még mielőtt ebbe az állapotba kerülne egy kisbaba, sokkal fontosabb dolgot kell megtenni.

Megvan az a kép, ugye, hogy a babalátogatóba érkezett családtagok az újszülöttet becsomagolva és kis sapkával a fejecskéjén mutatják be a kórházba érkezőknek?

Nos, a sapka azért szükséges, mert a babák feje a legnagyobb hőleadó felület (legalábbis eddig ezt tudtuk, de lejjebb olvashatsz még erről). Mivel nem tudják a hőmérsékletet tartani, ezért szükséges megóvni őket. Ám van valami, amit jó tudni.

Mindezt nem azonnal a kicsi születése után teszik. Van előtte egy sokkal fontosabb mozzanat. Egy kis idő, amíg anya és frissen született babája megismerkednek egymással, felveszik a bőrkontaktust, amely fontos szerepet játszik a kötődésben, a kapcsolat elmélyítésében.

Ma már teljesen egyértelmű, hogy a megszületett babákat azonnal az édesanyjuk mellkasára rakják, a már fent említett kötődés miatt is, de az anya testmelege a baba testhőmérsékletét is tudja szabályozni.

És hogy otthon kell-e sapka az újszülött fejére? Nos, egy tanulmány szerint a megfelelő hőmérsékletű helyiségben felesleges. Természetesen, ha télen született a kicsi, a hazavitelnél szükséges a sapka viselete. A tanulmány kimutatta, hogy jóval kevesebb a hőveszteség a fejen keresztül, mint ahogyan azt eddig gondolták. Tehát a babának megfelelő hőmérsékletű szobában teljesen felesleges sapkát adni a kicsire.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)